Зеленський просить Швейцарію надати дозвіл на реекспорт зброї 

Президент України Володимир Зеленський cтав першим іноземним президентом, який виступив перед парламентом Швейцарії з відеозверненням, 15 червня 2023 р. Fabrice COFFRINI/AFP

Президент України Володимир Зеленський дистанційно, через відеозв’язок звернувся до парламенту Швейцарії, зокрема з проханням про дозвіл на реекспорт озброєння швейцарського виробництва в Україну.

“Я знаю, що у вас триває дискусія щодо дозволів на реекспорт зброї для захисту України. Я хочу, щоб кожен учасник і учасниця дискусії пам’ятали один факт: ми просимо у світу зброю, щоб наша українська територія знову була територією миру”, - цитує Зеленського видання Deutsche Welle.

Раніше з таким закликом до Швейцарії зверталися також Німеччина, Іспанія та Данія.

Як повідомляв Голос Америки, Німеччина, попри попередні відмови, сподівається таки отримати дозвіл на передачу Україні озброєння швейцарського виробництва. Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявляв, що у Німеччині пильно стежать за відповідними дебатами у Швейцарії і "сподіваються, що там щось станеться”.

Наразі Швейцарія продовжує утримувати нейтралітет, не надає зброю і не дозволяє реекспорт зброї швейцарського виробництва з інших країн. За інформацією CNN, президент Швейцарії Ален Берсе у квітні цього року заявив, що від Швейцарії “не можна вимагати порушення власних законів”.

Deutsche Welle також нагадує, що Зеленський став першим іноземним президентом, що виступив перед парламентом Швейцарії з відеозверненням. З 1970 року перед Федеральними зборами країни виступали лише 28 запрошених спікерів, зокрема президенти іноземних держав та представники міжнародних організацій. Але ще ніколи раніше іноземний президент не виступав тут у форматі віртуального звернення.