Які пункти включає "план перемоги" Зеленського

Президент України Володимир Зеленський на заводі з виробництва артилерійських боєприпасів, Скрентон, Пенсильванія, 22 вересня 2024. Офіс президента України/REUTERS

Президент України Володимир Зеленський відвідав завод у Пенсильванії, що виготовляє 155-мм артилерійські снаряди, зокрема й для України.

Він ознайомився із циклом виробництва, наголосив на потребах України в безперебійному постачанні оголошених пакетів оборонної підтримки, а також обговорив можливість початку спільного виробництва озброєння на території України та американських інвестицій в українську оборонну промисловість, повідомляє Офіс президента.

Програма Зеленського у США

Також під час візиту до Пенсильванії Зеленський обговорив співпрацю між Україною на США на рівні штатів і областей під час зустрічі із губернатором штату Джошем Шапіро, сенатором Бобом Кейсі та конгресменом Меттом Картрайтом.

Після того український глава вирушив до Нью-Йорка, де 25 вересня він виступить на 79-ї Генасамблеї ООН у Нью-Йорку, а після того вирушить до Вашингтона, де 26 вересня у Білому домі запланована його зустріч із президентом Байденом. Очікуються також його зустрічі із кандидатами у президенти - віцепрезиденткою Камалою Гарріс та експрезидентом Дональдом Трампом.

Минулого вечора Зеленський виступив на церемонії нагородження премією Американської академії досягнень та отримав The Golden Plate Award - відзнаку, якою раніше нагороджували різноманітних політиків, митців, науковців і бізнесменів.

"Нам потрібно не втратити наступні кілька місяців у війні, щоб не втратити наступні десятиліття. Україна має план перемоги. І я представлю цей план Америці: президенту Байдену, Конгресу, обом кандидатам у президенти – Камалі Гарріс і Дональду Трампу – і всім нашим союзникам у світі", – заявив Зеленський.

Що передбачає "план перемоги"

"План перемоги" Зеленського, як пише The Times з посиланням на поінформовані джерела, містить чотири ключові моменти: запит на гарантії безпеки Заходу, схожі на пакт про взаємну оборону щодо членства в НАТО; продовження вторгнення України в російську Курську область, щоб забезпечити територіальні "козирі" для переговорів; запит на "конкретну" передову зброю; міжнародна фінансова допомога економіці.

При цьому раніше видання Kyodo повідомило, що в плані Зеленського буде перелік типів бажаної зброї, її кількість, терміни постачання й очікуваний ефект на полі бою. Буде також запит на дозвіл атакувати Росію далекобійними ракетами й на інвестиції у виробництво ракет і безпілотників на території України, цитує видання Радіо Свобода.

Дивіться також: Зеленський: "план перемоги" - це план, який швидко зміцнить Україну

Газета Le Monde пише, що, доки Байден не залишив Білий дім, Зеленський хоче запевнень, що Україну запросять в НАТО після завершення війни. Bloomberg також повідомив, що український лідер хоче від США зобов’язань щодо постійних постачань сучасного озброєння й запрошення до членства в НАТО, а крім того у плані окреслено шлях до членства України в ЄС.

Сам Зеленський казав, що не розкриватиме всі деталі плану, доки не зустрінеться з Байденом.

Майкл Карпентер, директор із питань Європи у Раді з нацбезпеки США, розповів в інтерв'ю Голосу Америки, що у Білому домі з нетерпінням чекають презентації "плану перемоги" Зеленського і хочуть узгодити стратегічні цілі із Києвом на останні чотири місяці президентства Байдена.

"Я не знаю, що у плані, тому я не можу вам сказати, якою буде реакція. Але, звісно, президент Байден абсолютно рішуче налаштований підтримати Україну та поставити її в найсильнішу позицію наприкінці свого терміну перебування на посаді", - сказав високопосадовець.

Думки оглядачів щодо плану Зеленського

Як пише The Times, своїм планом Зеленський вимагатиме гарантій безпеки, які будуть важливі у випадку, якщо на виборах переможе Дональд Трамп і він примушуватиме Україну укласти мирну угоду з Росією із територіальними поступками - ідею про це озвучував кандидат Трампа у віцепрезиденти Джей Ді Венс.

Видання вказує, що заклик Зеленського до гарантій безпеки підкреслює неспроможність прийняти Україну до НАТО та інших міжнародних альянсів, частково через розбіжності між союзниками.

Один із західних дипломатів, який брав участь у дискусіях, зазначив, що вибори президента США мають велике значення не лише для України. "Для Путіна результат буде найбільш релевантним елементом у його власних розрахунках, - сказав дипломат для The Times. - Якщо росіяни дійдуть висновку, що у Вашингтоні є уряд, який сповнений рішучості продовжувати підтримувати Україну, це однозначно змінить їхнє ставлення до можливих переговорів. Але якщо у них є відчуття, що це Дональд Трамп, який, можливо, пропонує їм дешевий вихід, це кінець".

Інший співрозмовник видання, дипломат у НАТО, заявив, що "зрозуміло, що українцям не вдасться вигнати росіян зі своєї країни" у короткотерміновій перспективі. Але заморожування конфлікту вздовж поточної лінії фронту, як запропонував Венс, і змусити Україну залишитися позаблоковою "було б катастрофічним результатом" і "точно не може бути основою переговорів".

Аналітикиня Німецького фонду Маршалла Крістін Берзіна заявила Радіо Свобода, що "план перемоги" навряд чи матиме право на життя за відсутності в ньому поступок. "Підтримка справді сильна в багатьох місцях, але, думаю, є також втома і потреба побачити трохи реальності в мисленні… Якщо це майбутнє (України – ред.) матиме той самий вигляд, як у попередньому плані, якщо воно не передбачає жодних поступок, не думаю, що партнери сприймуть це достатньо серйозно. Політично це, звичайно, неймовірно складно. Що за план в реальності може привезти Зеленський і як він продасть цей реальний план в Україні? Тож думаю, ми точно не знаємо, що там. Й у всьому, мабуть, є сенс поки цього не знати".

"Трамп вважає Україну більш віддаленою, не обов’язково пов’язуючи її інтереси з інтересами США. ... Гарріс каже, що відмова від України – це не те, ким ми є як американці. Тож підходи різко змінюватимуться, залежно від того, хто очолить США і контролюватиме Конгрес. Ми поки не можемо сказати, яким буде цей підхід", – додала Берзіна.

Аналітик Олександр Коваленко в коментарі Reuters сказав, що Зеленський може наполягати на довгострокових гарантіях допомоги до 2025 року та домагатися якоїсь заяви про підтримку після Байдена: "Це буде дуже важливий момент. Можливо, в якомусь сенсі, в політичному і військово-політичному сенсі, це буде переломний момент".

Агенція пише, що Зеленський майже напевно повторить свій заклик до Байдена дозволити далекобійні удари по Росії. Раніше оглядачі зауважували, що в цьому питанні, ймовірно, не варто очікувати публічних заяв.

Дивіться також: “Найважливіша червона лінія була пройдена, коли росіяни увійшли в Україну”: Метте Фредеріксен