Зеленський везе до США "план миру", шукає підтримки Вашингтона на шляху до НАТО і ЄС – ЗМІ

Від зустрічі у Білому домі, що запланована на 26 вересня, Зеленський очікує підтримки “Плану перемоги”. На архівному фото попередня зустріч президента України Володимира Зеленського з президентом США Джо Байденом у Білому Домі.

У суботу, 21 вересня, президент України Володимир Зеленський прямуватиме до США, де планує зустрітися не тільки з президентом США, але і з кандидатами на посаду президента США та кількома іншими світовими лідерами, повідомляють ЗМІ.

Як пише агентство Bloomberg, Володимир Зеленський переконуватиме президента США Джо Байдена надати Україні офіційне запрошення приєднатися до НАТО та взяти на себе зобов’язання щодо постійних поставок передової зброї в рамках свого «плану перемоги», щоб покласти край війні з Росією.

Агентство зазначає, посилаючись на свої джерела, що під час їхньої зустрічі у Вашингтоні 26 вересня, Зеленський представить Байдену план, який також вимагає чіткого шляху до членства в Європейському Союзі, а також інших економічних і безпекових домовленостей.

Напередодні Зеленський заявив, що план перемоги, який він наступного тижня представить президенту США Джо Байдену, потребує сміливих кроків партнерів Києва уже цього року.

«Це конкретні дії, які залежать виключно від партнерів», – сказав Зеленський журналістам у Києві напередодні від'їзду.

Як повідомляє The Washington Post, Зеленський буде серед тих лідерів з різних країн світу, які “починають шукати аудієнції з Гарріс і Трампом, намагаючись краще зрозуміти, що буде далі”.

Також виступ Зеленського на Генеральній асамблеї ООН та його зустріч з членами Конгресу США.

За інформацією WP, війна в Газі та Україні домінуватимуть в порядку денному Генасамблеї ООН, а Джо Байден присвятить асамблеї 3-денний візит до Нью-Йорка.

Як повідомляв Голос Америки, президент Зеленський розповів в інтерв'ю CNN про подробиці своєї телефонної розмови з кандидатом у президенти від Республіканської партії Дональдом Трампом, яка відбулася у липні цього року.

А від зустрічі у Білому домі, що запланована на 26 вересня, Зеленський очікує підтримки “Плану перемоги”.

Представляючи його Байдену, Зеленський апелюватиме до теми спадку Байдена, який залишиться по його президентстві у пам’яті людства, пише WP.

План, за інформацією видання, включатиме запити на зміцнення українського озброєння, а також дозвіл наносити удари по цілях глибше в Росії.

Як сказав в інтерв'ю Голосу Америки Майкл Карпентер, директор із питань Європи у Раді з нацбезпеки США, для президента Байдена Україна – це топ-пріоритет і він хоче бачити перемогу України частиною своєї політичної спадщини.

Дивіться також: Карпентер: Президент Байден доручив «зрушити небо і землю», щоб надати Україні потрібну допомогу