Між Коломойським та Ахметовим. На Заході коментують рішення Зеленського про зміну уряду

Хоча минуло менше року від початку роботи українського уряду на чолі з прем'єр-міністром Олексієм Гончаруком, Верховна Рада, за рекомендацією президента Володимира Зеленського, вже відправила прем'єра у відставку, що автоматично тягне за собою відставку уряду. Те, що спонукало до змін в українському уряді, активно коментують західні ЗМІ та аналітики.

Уряд платить за зменшення рейтингу Зеленського, зауважують деякі ЗМІ.

"Однозначно невідомо, що спонукало до відставки Гончарука", - йдеться в матеріалі Time. В статті, однак вказується на те, що зміни в уряді відбуваються на тлі значного падіння рейтингів Зеленського.

Ситуація розвивалась не за планом ... економічний розвиток сповільнився, мільярди міжнародної допомоги затримались, а слабка діяльність уряду знижувала власні рейтинги Зеленського
зі статті Bloomberg

"Популярність Зеленського під ударом, але заплатить за це прем'єр-міністр", - йдеться у статті Bloomberg щодо перестановок в українському уряді. Автори зауважують – зміна в політиці відбулась менше ніж через рік після того, як він висунув уряд, що складався з "нових облич". Однак ситуація розвивалась "не за планом", йдеться в статті, "економічний розвиток сповільнився, мільярди міжнародної допомоги затримались, а слабка діяльність уряду знижувала власні рейтинги Зеленського". В статті також нагадали і про складнощі на зовнішньополітичному фронті, зокрема "хрещення вогнем", для Зеленського, коли його розмова з президентом США опинилась у центрі розгляду імпічменту американського президента.

Зеленський хоче замінити Гончарука, бо "розчарований швидкістю реформ..."
за статті FT

Вибір на посаду прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, якого вважають близьким до Ріната Ахметова, може допомогти Зеленському покращити висвітлення у пресі, зауважують інші. Телевізійні канали, якими володіє Ахметов, цими тижнями почали позитивно повідомляти про діяльність президента, відзначає The Financial Times у відповідному матеріалі.

Зеленський хоче замінити Гончарука, бо він "розчарований теперішньою швидкістю реформ, але зміни відбуваються у непрості часи для країни", - наголошує видання.

"Зеленський – людина справи… він хоче результатів" – цитує FT особу наближену до президента.

Працюючи в Івано-Франківській області, Денис Шмигаль був "одним із найбільш сприятливих для бізнесу", наводить видання слова президента Американсько-української торгової палати Енді Гундера.

Все ж, на думку, Гундера, час для зміни уряду є одним з найгірших, через спалах коронавірусу, погіршення ситуації для українських товарів на світових ринках, відсутності програми з МВФ, а також необхідності проводити значні виплати за облігаціями, а також неспокій серед власників облігацій.

На те, що Зеленському може бути необхідна підтримка Ахметова, натякає британський економіст Тімоті Еш. Аналітик нагадав про минулу роботу кандидата на посаду прем'єр-міністра України Шмигаля в компанії Ріната Ахметова ДТЕК. "Гадаєте минуле Шмигаля в ДТЕК свідчить, що була угода з Ахметовим, щоб купити підтримку в Раді, бо "Слуга народу" розпадається?" – задає питання аналітик у Twitter.

Він також високо відгукується про роботу Маркарової на посаді міністра фінансів і наголошує на ризиках, які може становити її відхід посади для ситуації на фінансових ринках. У своїй статті для Kyiv Post Еш говорить – іноземці, які інвестували 5 мільярдів доларів в українські облігації можуть тепер турбуватись через заміну міністра фінансів з Оксани Маркарової на Ігоря Уманського. "Якщо власники облігацій підуть на вихід, ситуація швидко стане потворною, бо інвестори намагатимуться пройти через невелике віконце", що може створити тиск на курс гривні.

А от заступниця директора з Центру Євразії Американського аналітичного центру Atlantic Council Мелінда Герінг вважає, що Зеленський міг звільнити "чесного, але недосвідченого" Гончарука, бо той розлютив Коломойського, звільнивши осіб лояльних до нього з державної енергетичної компанії, а також тим, що перешкоджав олігархові повернути банк.

Вона в своєму дописі розглядає дві версії причин зміни уряду:

  • Вікно можливостей для проведення Зеленським реформ зачиняється і могло бути фантазією з самого початку. Аналіткиня не радить відкидати таку версію.
  • Зеленський хоче отримати підтримку всіх олігархів для протистояння Ігорю Коломойському, якого вважають його покровителем. На думку Герінг, така ситуація не вельми ймовірна.

Дивіться також: Байден vs Сандерс: Як голосують у "маленькій Америці", Вірджинії, у Супервівторок. Відео

Your browser doesn’t support HTML5

Байден vs Сандерс: Як голосують у "маленькій Америці", Вірджинії, у Супервівторок. Відео