Одна з найкращих фехтувальниць усіх часів – французька преса про олімпійську чемпіонку Ольгу Харлан

Ольга Харлан, Аліна Комащук, Олена Кравацька та Юлії Бакастова здобули золото для України на Олімпійських іграх 2024 в Парижі. REUTERS/Albert Gea

8 тисяч глядачів олімпійських змагань у Парижі скандували ім'я “Ольга!”, вітаючи українську фехтувальницю Ольгу Харлан. Здобувши перемогу, вона стала абсолютною рекордсменкою України за кількістю медалей на Олімпіадах, а телеканал France 24 назвав її однією з найкращих фехтувальниць усіх часів.

3 серпня збірна України виграла золоту нагороду в жіночих командних змаганнях з фехтування на шаблі. Золоту медаль Україні принесоли Ольга Харлан, Аліна Комащук, Олена Кравацька та Юлії Бакастова. Для Харлан це шоста олімпійська медаль у кар’єрі.

Українську перемогу у Парижі святкували гучно, стадіон скандував ім'я Ольги Харлан, 3 серпня 2024р. AP Photo/Andrew Medichini

Можна було подумати, що цього вечора перемогли французи
France 24

“Можна було подумати, що цього вечора перемогли французи”, – пише France 24 про момент української перемоги на Олімпіаді-2024.

Сама Ольга Харлан також відзначила неймовірну підтримку у Парижі та подякувала глядачам: “Я не могла у це повірити. Вони кричали: “Ольга, Ольга!” Це прекрасно! Дякую тобі, Париже”.

Franck FIFE / AFP

“Вона практично несла свою команду на спині, – пише France 24. – Забила 22 удари з 45 необхідних для перемоги і лише 10 пропустила”.

Суперзірка

Radio France Internationale називає Харлан “суперзіркою”.

Україна наразі виборола три нагороди: по одній золотій, срібній та бронзовій, нагадує Радіо Свобода.

“Дякую за результат, за характер, за те, що українці перемагають! Вболіваємо за наших і підтримуємо всією країною”, – написав президент України Володимир Зеленський у мережі Х з приводу перемоги шаблісток.

Ольга Харлан, відома відмовою потиснути руку російським суперницям, також заявила, що Росія “тероризує не лише Україну, а і спорт”, а також що “ніколи ніхто не може примусити до миру, жодними рукостисканнями”.

France 24 нагадує, що Харлан з початку російської війни проти України була одним із найвідданіших голосів за недопущення росіян до спортивних змагань.

Дивіться також: Ольга Харлан принесла Україні першу медаль Олімпіади-2024

Як відомо, фехтувальників немає серед тих 15 російських спортсменів, які змагаються на Олімпіаді без прапора своєї країни та національного гімну.

“Рік тому я була на межі того, щоб кинути фехтування через мою дискваліфікацію, – поділилася Харлан. – Але я повернулася! І це те повідомлення, яке я хотіла б передати: продовжуй вірити, продовжуй працювати і ніколи не здавайся. Як Україна!»

Разом із десятками тисяч загиблих у війні серед мирного населення, у боях загинуло близько 500 українських спортсменів і тренерів найвищого рівня. За останніми підрахунками, 518 стадіонів і спортивних тренувальних споруд було пошкоджено або зруйновано. Сотні українських олімпійців тренувалися за межами країни, як і Ольга Харлан, яка живе в Італії.

Дивіться також: Перше українське "срібло" Олімпіади у Парижі виборов стрілець Сергій Куліш
Дивіться також: Українці на Олімпіаді-2024 "борються й за тих, кого убила Росія" – спортсмени несуть тягар війни