Звіт ООН: Росія вбила 59 людей у Грозі, бо цілилася у цивільних, або неналежно перевірила військові цілі

Люди горюють після втрат внаслідок російського ракетного обстрілу в селі Гроза під Харковом, Україна. AP Photo/Alex Babenko

Правозахисна група ООН опублікувала висновки про російський ракетний удар у селі Гроза на Харківщині, що убив 59 людей на поминках за воїном ЗСУ та став одним із найбільш смертоносних інцидентів для мирного населення України з лютого 2022 року.

У звіті йдеться, що російські збройні сили “або не зробили всього можливого, щоб переконатися, що ціль була військовою, або навмисно цілили по цивільних чи цивільних об’єктах”.

Будь-який сценарій є порушенням міжнародного гуманітарного права, стверджують в ООН.

Дивіться також: "Це розриває серце" - посол США в ОБСЄ про російський удар по селу Гроза

На підставі здійсненого аналізу експерти ООН дійшли висновку про “наявність розумних підстав” вважати, що ракету запустили російські збройні сили, і що не було жодних ознак військового персоналу чи будь-яких інших законних військових цілей у кафе або поруч з ним кафе під час нападу.

Звіт ґрунтувався на інформації, зібраній та перевіреній експертами Моніторингової місії з прав людини в Україні, які здійснили дві місії для встановлення фактів у Грозі 7 та 10 жовтня.

Вони оглянули місце вибуху, опитали 35 осіб, серед яких місцеві жителі, свідки, двоє врятованих, медперсонал і працівники моргу.

Дивіться також: «Ось чому ми робимо все можливе, щоб допомогти Україні». Білий дім про напад Росії на село Гроза

Усі загиблі – 36 жінок, 22 чоловіки та восьмирічний хлопчик – були цивільними особами, які були на поминальному обіді після перепоховання місцевого військовослужбовця ЗСУ.

Вибухом повністю зруйновано кафе та невеликий магазин.

У звіті детально описано руйнівні наслідки ракетного удару по Грозі: 15 сімей втратили двох або більше членів родини.

Документ містить опис людських страждань у Грозі. Зацитовано місцеву мешканку, яка розповіла, що подругу її дочки можна було впізнати лише за манікюром, коли рятувальники виявили її руку.

Для багатьох інших ідентифікація ґрунтувалася на ДНК-тестах останків.

Your browser doesn’t support HTML5

«Це жахлива реальність, в якій вони живуть щодня» Білий дім відреагував на ракетний удар РФ по селу Гроза. Відео

“Ми закликаємо Російську Федерацію провести повне та прозоре розслідування, щоб притягнути винних до відповідальності та вжити заходів для запобігання подібним нападам у майбутньому. Ми також закликаємо Російську Федерацію забезпечити доступ до ефективних засобів правового захисту, включаючи належне відшкодування, для жертв і їх сімей”, – йдеться у публікації ООН.

У день нападу, як повідомляв Голос Америки, генеральний секретар ООН Антоніу Ґуттеріш рішуче засудив атаку.

"Напади на цивільне населення та цивільну інфраструктуру заборонені міжнародним гуманітарним правом і мають бути негайно припинені. Генеральний секретар висловлює глибокі співчуття сім'ям загиблих і бажає якнайшвидшого одужання пораненим", - мовиться у заяві прессекретаря Ґуттеріша.

Your browser doesn’t support HTML5

Білий дім засудив атаку РФ по селу Гроза на Харківщині. ЧАС-ТАЙМ