Спеціальні потреби

Південна Корея і США кажуть про загрозу договору Путіна з Кім Чен Ином


В Південній Кореї пильно спостерігають за зближенням Росії і Північної Кореї.
В Південній Кореї пильно спостерігають за зближенням Росії і Північної Кореї.

Південна Корея висловила Москві протест у зв’язку з договором про військове партнерство Росії та Північної Кореї, який у Сеулі назвали таким, що суперечить резолюціям Ради безпеки ООН та загрожує миру на Корейському півострові і в регіоні.

До застережень долучилися також США, звідки й раніше лунали заяви про військову співпрацю Москви і Пхеньяна.

Міністр закордонних справ Південної Кореї Чо Тхе Юл 20 червня розмовляв з держсекретарем США Ентоні Блінкеном і згідно з повідомленням Сеула південнокорейський та американський урядовці погодилися, що наміри Росії і Північної Кореї посилити війську співпрацю є “серйозною загрозою і для Південної Кореї і для США”.

“Міністр Чо сказав, що будь-яка співпраця, яка прямо або непрямо допомагає Північній Кореї збільшувати військову силу, є чітким порушенням резолюцій Ради безпеки ООН”, - йдеться у повідомленні.

Переговори Владіміра Путіна з Кім Чен Ином і підписання угоди про взаємодопомогу в обороні стало утвердженням військової співпраці Москви та Пхеньяна, яка зокрема виявилася у постачанні північнокорейської зброї для російської війни в Україні.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ цього тижня сказав, що можна “бачити”, як контейнери з боєприпасами вантажать в Північній Кореї і залізницею перевозять російським військам на фронт в Україні.

Південнокорейський радник з питань національної безпеки Чанґ Хо-джін 20 червня сказав, що Сеул розгляне можливість постачання зброї Україні у відповідь на пакт Москви і Пхеньяна.

Також південнокорейське міністерство закордонних справ повідомило про виклик російського посла, якому заявили, що російська військова підтримка Північної Кореї неминуче матиме “негативний вплив” на відносини Сула з Москвою.

Російське посольство у зв’язку з цим повідомило, що російський посол Георгій Зінов’єв запевняв Південну Корею, що зближення Москви і Пхеньяна “не спрямоване проти інших країн”, але у російському повідомленні також йде мова про неприйнятність того, що названо “спробами погроз і залякування” на адресу Росії.

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG