Спеціальні потреби

Уряд США забороняє продаж антивірусних програм російської "Лабораторії Касперського"


Штаб-квартира "Лабораторії Касперського" у Москві, 25 жовтня 2017 року. 20 червня 2024 року Сполучені Штати заборонили російській фірмі з кібербезпеки продавати свої антивірусні продукти в країні. Фото Кирила КУДРЯВЦЕВА / AFP
Штаб-квартира "Лабораторії Касперського" у Москві, 25 жовтня 2017 року. 20 червня 2024 року Сполучені Штати заборонили російській фірмі з кібербезпеки продавати свої антивірусні продукти в країні. Фото Кирила КУДРЯВЦЕВА / AFP

Сполучені Штати оголосили про план повністю заборонити продажі в країні популярного антивірусного програмного забезпечення, яке виготовляє російська "Лабораторія Касперського", з огляду на ризик для національної безпеки, який становлять зв’язки компанії з російським урядом та спецслужбами.

Росія показала, що має здатність і, навіть щобільше, намір використовувати російські компанії, такі як "Касперський", для збору та перетворення на зброю особистої інформації американців
Джина Раймондо

Оголошуючи рішення, міністерка торгівлі США Джина Раймондо зазначила: "Росія показала, що має здатність і, навіть щобільше, намір використовувати російські компанії, такі як "Касперський", для збору та перетворення на зброю особистої інформації американців, і тому ми змушені вжити заходів".

“Вивчаючи всі наявні у нас варіанти, ми зрештою вирішили, що, враховуючи тривалий наступальний кіберпотенціал російського уряду та здатність впливати на діяльність "Касперського", ми повинні вжити суттєвого кроку повної заборони, якщо ми хочемо захистити американців та їхні персональні дані”, - додала вона.

Як пояснило неназване джерело агентству Reuters, привілейований доступ програмного забезпечення "Касперського" до систем комп’ютера може дозволити йому викрадати конфіденційну інформацію з комп’ютера або ж встановлювати зловмисне програмне забезпечення чи відмовляти у встановленні критичних оновлень програм. За словами джерела, серед клієнтів "Лабораторії Касперського" є компанії критичної інфраструктури, а також уряди деяких американських штатів та органи місцевої влади.

Російська компанія 21 червня відкинула звинувачення, зазначивши, що вона "вважає, що Міністерство торгівлі прийняло своє рішення на основі поточного геополітичного клімату та теоретичних занепокоєнь, а не на основі комплексної оцінки доброчесності продуктів і послуг Касперського".

За рішенням Міністерства, після 20 липня 2024 року "Касперському" буде заборонено укладати будь-які нові угоди з клієнтами у США. Компанія може продовжувати надавати наявним клієнтам доступ до програмного забезпечення та оновлень до 29 вересня – протягом 100 днів від публікації наказу Міністерства – після чого відбудеться "деградація" послуг.

"Касперський, як правило, більше не зможе, серед іншого, продавати своє програмне забезпечення в Сполучених Штатах або надавати оновлення програмного забезпечення, яке вже використовується", — йдеться в заяві Міністерства.

За словами джерела, з яким спілкувалося агентство Reuters, також буде заборонено продажі продуктів, які інтегрують антивіруси "Касперського" у своє програмне забезпечення, яке продається під іншою торговою маркою.

"Ми б ніколи не віддали ворожій нації ключі до наших мереж або пристроїв, тому божевільно думати, що ми продовжуватимемо дозволяти продавати американцям російське програмне забезпечення з найглибшим можливим доступом до пристроїв", — зазначив демократ Марк Ворнер, голова комітету Сенату з розвідки.

Окрім заборони продажів продуктів "Касперського" у США, Міністерство торгівлі також додало три організації, пов’язані з фірмою, до списку компаній, які можуть становити загрозу для національної безпеки, "за їхню співпрацю з російськими військовими та розвідувальними органами на підтримку цілей кіберрозвідки російського уряду".

Раймондо закликала користувачів "негайно припинити" використання продуктів російської фірми, але також зазначила, що ті, хто продовжить ними користуватися, не зазнають юридичних санкцій.

Оголошенню про заборону передувало тривале розслідування, за висновками якого діяльність компанії у США "становить загрозу національній безпеці" з огляду на зв’язки з російським урядом. Ще у 2017 році головний антивірусний продукт "Касперського" було заборонено до використання у федеральних мережах.

Ми б ніколи не віддали ворожій нації ключі до наших мереж або пристроїв, тому божевільно думати, що ми продовжуватимемо дозволяти продавати американцям російське програмне забезпечення з найглибшим можливим доступом до пристроїв
Марк Ворнер

Однак повна заборона є першим випадком відтоді, як Міністерство торгівлі отримало повноваження за президентства Дональда Трампа розслідувати, чи становлять певні компанії ризик для національної безпеки.

У "Касперському" повідомляють, що мають британську холдингову компанію та здійснюють діяльність у штаті Массачусетс. У 2022 році дохід компанії становив 752 мільйони доларів США, що був отриманий від понад 220 тисяч корпоративних клієнтів у приблизно 200 країнах.

Водночас Євген Касперський, співзасновник та генеральний директор компанії, є громадянином Росії та живе там. Штаб-квартира фірми розташована у Москві.

Як зауважує агентство Reuters, теперішній крок Міністерства торгівлі вказує на готовність адміністрації Байдена запобігти ризикам російських кібератак, а також шукати способи чинити тиск на Москву з огляду на продовження війни в Україні.

Як повідомляв раніше Голос Америки, у квітні президент Байден підписав закон, який може заборонити в країні популярну соціальну мережу TikTok з огляду на занепокоєння щодо належності цієї платформи китайській компанії з урядовими зв’язками.

В статті використано матеріали агентств Reuters та AFP.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG