Спеціальні потреби

Світ про Кризу в Україні. Реакції політиків та ЗМІ

17:28 18.2.2014
Сенатор Мерфі, який побував у Києві разом з Маккейном каже

"Уважно слідкую за подіями у Києві. Янукович має проявити лідерство, стриманість, більше ніж будь-коли"

20:59 17.2.2014
"Ким є протестувальники в Україні?", - минулого тижня політологи Кіс Дарден (Американський університет) та Лукан Вей (Університет Торонто) опублікували у "Вашингтон пост" блог, який викликав обурення у середовищі коментаторів беззастережно прихильних до Євромайдану.

"Якою є роль крайньо-правих у протестах в Україні? У якій мірі цей рух "представляє все українське суспільство" і як ми можемо судити про це?", - ці питання є відправною точкою для авторів.

"Показове повернення до пісень, гасел та символів націоналістичного руху 30-х та 40-х — з його прагненням до етнічно чистої української національної держави вільної від росіян, євреїв та поляків — є однією з найбільших відмінностей між нинішніми протестами та Помаранчевою революцією 2004-го року. Праві групи дуже активні у організації протестного руху, особливо після того як з часом кількість учасників протестів зменшилась і роль упертого ядра правих стала очевиднішою", - міркують автори.

"ВО Свобода це лише одна з багатьох ознак потужної ролі правих у організації та мобілізації Майдану. Андрій Парубій, "комендант" Майдану та лідер сил "самооборони", які захищають табір протестувальників у центрі міста, був спів-засновником Соціал-Націоналістичної партії України разом з Олегом Тягнибоком. В останні тижні, коаліція менших правих організацій під назвою "Правий сектор" постала на чолі насильницького перетворення протестів. - це вони використали каміння, коктейлі Молотова, труби та катапульти проти міліції".

"Попри сильну присутність правих чи є протести все ж про-демократичними? Очевидною може здаватись відповідь "Так" - зважаючи на те, що протести спрямовані проти авторитарних дій та автократичного президента. Тим не менш, останні дослідження масової мобілізації вказують на необхідність обережно ставитись до того наскільки позиції політиків та аналітиків щодо "демократичних революцій" насправді віддзеркалюють мотивації тих, хто вийшов на вулиці", - пишуть автори.

"Історія засмічена прикладами опозиційних рухів, які перейняли авторитарні методи після приходу до влади - від опонентів Шаха у Ірані 1978/1979 рр, до анти-радянського націоналістичного руху у Вірменії, який перейшов до переслідувань опозиції та спотворення результатів виборів щойно прийшов до влади у 1990-1991; і до диктатора Олександра Лукашенко, який починав як опозиційний депутат у Білорусі на початку 90-х".

"Більш того, протести не представляють точок зору всього населення. Заяви, що “рух в цілому просто віддзеркалює все населення України, старих та молоді” - не знаходять підтримки у реальності".

"На завершення, варто завжди обережно ставитись до заяв, що протести "представляють народ". Тим більше, коли йдеться про народ України. Якщо 20 років досліджень та опитувань, чомусь і вчать, так це тому, що України є глибоко розділеною з практично кожного питання щодо стосунків з Росією та Заходом, і що глибокі історичні відмінності і досі впливають на сучасну політику", - йдеться у матеріалі.

"Українці, між тим, очевидно єдині у бажанні, щоб уряд працював краще ніж в останні 20 років", - резюмують автори.

18:48 17.2.2014
У Берліні Булатов пообіцяв, що протестів буде більше - пише "Німецька хвиля".
18:35 17.2.2014
"USA Today" пише про те, як в Україні фінансують проурядові протести.

"Мелешко каже, що він заробив близько 920 доларів з тих пір, яки приєднався до про-урядових протестів у грудні. У Ватутіно 280 доларів вважають хорошою місячною зарплатнею. Втім рівень безробіття в українській провінції високий. Мелешко каже, що його сусіди раді легкому заробітку навіть, якщо для цього треба проводити 8 годин на день у дорозі", - пише видання.

"Якщо гроші закінчаться, він подумує перейти на інший бік... Особливо його цікавить приєднання до загонів безпеки, які сформували протестувальники для захисту від спецпризначенців, які час від часу брутально їх атакували..."Коли це закінчиться і мені перестануть платити, я може піду на Євромайдан задурно" - каже чоловік".

Більше

XS
SM
MD
LG