Спеціальні потреби

Конгрес слідкуватиме, щоб Дерипаска не залишився "у керма компаній", якщо санкції з них буде знято


В середу Міністерство фінансів США поінформувало Конгрес про готовність зняти санкції з виробників алюмінію Rusal, En+ та EuroSibEnergo після того, як російський олігарх Дерипаска істотно зменшить свою частку в компаніях та відійде від їх управління.

6 квітня 2018 року Міністерство фінансів США включило до санкційного переліку сімох російських олігархів, включаючи Олега Дерипаску та 12 компаній, які вони контролюють. Також було запроваджено санкції проти 17 високопосадовців російського уряду. Це рішучий крок проти російських олігархів та еліт, які просувають зловмисні дії Росії, серед яких розпалювання насильства в Україні, наголошується в листі Андре Гакі, голови служби контроль за іноземними активами Міністерства фінансів США на підтримку рішення.

"Заходи 6 квітня мали найбільший вплив серед спрямованих санкцій будь-коли вжитих установою і включали багато світових компаній, з яких олігархи отримують свої статки", - наголошується у листі.

Після запровадження санкцій, світові ціни зросли на 20% у перший тиждень після запровадження санкцій, а ринкова вартість алюмінієвого гіганта впала більше ніж на половину, повідомляють ЗМІ.

Rusal – другий за величиною виробник алюмінію в світі і одна з найбільших компаній, які США будь-коли вносили до санкційного переліку.

У відповідь Rusal організував потужну кампанію на підтримку зняття санкцій. Британський лорд Баркер та його команда намагались переконати США та Британію, що санкції проти EN+ та Rusal похитнуть світові ринки, зашкодять американським виробникам і, можливо, принесуть виграш Китаю.

Участь лобістів спонукала спостерігачів говорити про виграш Дерипаски і критикувати пропозицію Мінфіна.

"Рішення Мінфіну США послідувало за масованою кампанією лобізму з боку олігарха у Вашингтоні.", - твітує журналіст The Washington Post Джон Гадсон.

Однак, інші коментатори відзначили важливість стабілізації ринків поряд зі збереженням особистих санкції проти оточення Путіна.

Економіст Андерс Аслунд назвав рішення про санкції мудрим і зауважив, що санкціями проти алюмінієвого гіганта надто важко керувати. Надто значні непередбачувані наслідки санкцій", - говорить аналітик.

Згідно до плану, викладеному в листі Мінфіна США до Конгресу, російський олігарх володітиме менше половини EN+ і його буде усунуто від управління EN+ та Русал.

Повністю позбавити компаній капіталу Дерипаски не реалістично, говорить Браян Отул, дослідник Atlantic Council, який раніше працював в підрозділі з санкцій Міністерства фінансів США. адже єдина можливість продати акції компанії одразу на мільярди доларів це продати їх російській державі.

Навіть після угоди Дерипаска залишається під санкціями і тому не зможе отримати доступ до виручки від продажу акцій, йдеться в листі Міністерства фінансів США до Конгресу.

"Санкції проти засновника Rusal Дерипаски спрацювали так, як і повинні були. Доля Дерипаски має налякати інших російських олігархів", - говорить Отул.

На основі рекомендації Міністерства фінансів США, Конгрес має 30 днів, щоб заблокувати рішення адміністрації.

Хоча скасування рішення Мінфіну виглядає малоймовірним, низка конгресменів вже запевнили, що за діями російської компанії будуть ретельно слідкувати.

Сенатори-демократи Чак Шумер, Шеррод Браун та Роберт Менендес заявили, що адміністрація має переконливо довести, що Дерипаска більше не у керма цих компаній. Голова Комітету Сенату з розвідки Ричард Берр та демократ Марк Ворнер у окремій спільній заяві наголосили, що за виконанням угоди "потрібно постійно слідкувати", повідомляє Bloomberg.

Міністерство фінансів США запевнило, що в рамках угоди отримує безпрецедентний доступ до інформації про діяльність компанії.

Дивіться також: ​Час-Тайм. Вашингтон запроваджує нові санкції проти Росії

Час-Тайм. Вашингтон запроваджує нові санкції проти Росії
please wait

No media source currently available

0:00 0:15:00 0:00

  • 16x9 Image

    Оксана Бедратенко

    Вебредакторка, журналістка, економічна оглядачка Української служби Голосу Америки. Висвітлюю теми міжнародних санкцій, економіки воєнного часу, світові тенденції на ринках нафти та газу, новини фінансової сфери. Пояснюю просто складні теми міжнародних відносин, економіки США, України та світу, як в розлогих статтях, так і в коротких графічних відео.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG