Спеціальні потреби

Джо Байден: "Йом Кіпур - це час для протистояння несправедливості у світі"


Юдеї читають Селіхот - вірші та молитиви покаяння, напередодні свята Йом Кіпур. Молитовний обряд відбувається біля Стіни плачу в районі Старого міста, Єрусалим, Ізраїль.
Юдеї читають Селіхот - вірші та молитиви покаяння, напередодні свята Йом Кіпур. Молитовний обряд відбувається біля Стіни плачу в районі Старого міста, Єрусалим, Ізраїль.

У вівторок 4-го жовтня президент США Джо Байден привітав єврейські громади у Сполучених Штатах та в усьому світі із початком свята Йом Кіпур. Він зокрема заявив про

"Немає більшої радості розпочати Йом Кіпур - як допомога захисникам України!"
Головний рабин України, Моше Реувен Асман

підтримку єврейських сімей, які постраждали від урагану "Іан": "У цей Йом Кіпур наші серця з усіма американцями, які опинилсь на шляху урагану "Іан", особливо з тими, чиї синагоги закриті та кому доведеться зустріти свято не в рідному колі сім'ї".

Також, 46-й президент наголосив що Йом Кіпур - це час для спокути гріхів та спроб виправити несправедливість у всьому світі.

"В основі Йом Кіпуру лежить універсальна істина про те, що всі ми здатні рости та вдосконалюватися. Кожен із нас має зіграти свою роль не лише в загоєнні ран, які ми завдали іншим, але й у виправленні розколів у наших громадах, нашій країні та в усьому світі. Давайте всі використаємо цю нагоду, щоб чесно протистояти несправедливості та нелюдяності у світі та зробимо свій внесок у виправлення зламаного", - йдеться на офіційній сторінці Білого Дому.

За словами головного рабина Москви, Пінхаса Гольдшмідта десятки тисяч євреїв втекли з Росії до Ізраїлю після повномасштабного вторгнення в Україну. Про це йдеться в статті рабина для видння New York Times "Мій перший Йом Кіпур у вигнанні".

Рабин Гольдшмідт був змушений покинути Москву після 24-го лютого: "Я отримував повідомлення про те, що на лідерів релігійних громад — священиків, імамів, рабинів — тиснули, щоб вони підтримали війну. Одного разу, джерело в російському уряді повідомило синагозі, що від нас також очікується підтримка війни — інакше будуть наслідки. Саме тоді ми з дружиною вирішили виїхати з країни. Це буде наш перший Йом Кіпур у справжньому вигнанні з місця, яке ми називали своїм домом протягом трьох десятиліть", - йдеться в публікації рабина.

Раніше в коментарі для Голосу Америки головний рабин України Моше Реувен Асман наголосив, що тікати від війни були змушені євреї в Україні. Зокрема через зруйновані синагоги та розорені громади.

"Своєю "денацифікацією" вони майже зруйнували єврейські громади України. По-перше, ніхто тут не просив нікого "денацифікувати". Нам тут чудово жилося - і євреям, і росіянам, усім в Україні жилося добре. Нині багато єврейських громад евакуювались. А громади в Маріуполі вже просто не існує. Дві синагоги в Маріуполі зруйновані. Зрозуміло, що кріс українців та росіян, які жили в Маріуполі, загинули і євреї. В Харкові громада постійно сидить під обстрілами. Тобто те, що залишилось від громади. Те саме відбувається в Миколаєві. Ось така "денацифікація", - розповідає Моше Реувен Асман.

Однак, попри зруйновані синагоги та культурні будівлі, багато єврейських релігійних та громадських організацій, які могли виїхати в Ізраїль, залишились в Україні та допомагають протистояти російській агресії.

"Немає більшої радості розпочати Йом Кіпур - як допомога захисникам України!" - написав Моше Реувен Асман на своїй сторінці у Facebook перед початком цьогорічного свята Йом Кіпур.

В юдейській вірі Йом Кіпур вважається найважливішим святом. Його також називають Судним Денем та Днем Спокути. Свято є завершенням 10-ти днів самоаналізу і покаяння, які настають після єврейського Нового року, Рош га-Шана.

Вважається, що саме на Йом Кіпур Господь вирішує долю кожної людини та обирає кого записати у книгу життя на наступний рік. Тому євреїв закликають спокутувати провину і просити прощення за гріхи, скоєні впродовж минулого року.

У цей день юдеї дотримуються 25-годинного посту та виконують особливі релігійні богослужіння. Йом Кіпур 2022 року розпочався у вівторок ввечері, 4 жовтня, і завершиться ввечері в середу, 5 жовтня.

Дивіться також: Як війна Росії проти України вплинула на єврейську громаду в Україні та Росії, і на політику Ізраїлю.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG