Спеціальні потреби

ЗМІ: Уряд США радив Києву не намагатися скористатися зі заколоту Пригожина


На фото – члени військової компанії «Група Вагнера» в Ростові-на-Дону, Росія, у суботу, 24 червня 2023 року, коли вони готувалися покинути територію штабу Південного військового округу під час невдалого повстання проти військового керівництва Росії. (Фото AP)
На фото – члени військової компанії «Група Вагнера» в Ростові-на-Дону, Росія, у суботу, 24 червня 2023 року, коли вони готувалися покинути територію штабу Південного військового округу під час невдалого повстання проти військового керівництва Росії. (Фото AP)

Американські ЗМІ повідомляють з посиланням на американських чиновників, що адміністрація президента США Джо Байдена, радила українським посадовцям не проводити прихованих атак усередині Росії та не намагатися скористатися з хаосу в Росії через заколот Євгена Пригожина і його "Групи Вагнера".

Як повідомила у п’ятницю газета New York Times (NYT), американські посадовці, які розмовляли з кореспондентами газети та були ознайомлені з даними розвідки, сказали, що розвідка не знала точно, що збирається робити керівник "Групи Вагнера" Євген Пригожин, але вони знали, що Пригожин збирається силою усунути від влади міністра оборони Сергія Шойгу та начальника Генерального штабу, генерала Валерія Герасимова.

Закликаючи Київ до обережності, офіційні особи США не хотіли дати президенту Володимиру Путіну привід стверджувати, що повстання Пригожина було організоване Сполученими Штатами чи Україною, пояснює газета мотивацію американської адміністрації. Представники США сказали NYT, що, наскільки їм відомо, українська розвідка погодилася з їхніми аргументами.

Американські урядовці також заявили, що вважають, що будь-яка резонансна операція українських сил всередині Росії навряд чи мала б серйозний вплив на повстання Пригожина, але дозволила б Путіну звинувачувати Захід у підготовці заколоту.

Коли повстання вже закінчилося, президент США Джо Байден виступив у понеділок, 26 червня, із заявою, про те, що повстання ПВК "Вагнер" було частиною боротьби усередині російської системи, і що американські союзники в Європі поділяють цю позицію.

"Ми повинні були переконатися, що Путін не має приводу звинувачувати в цьому Захід чи НАТО. Ми ясно дали зрозуміти, що не причетні. Ми не мали до цього жодного відношення", — сказав Байден.

Київ і Вашингтон мають різні погляди на приховані операції всередині Росії – США не бачать у них користі та закликають українських військових не використовувати західну зброю в таких випадках. Київ переконаний, що успішні операції всередині Росії демонструють слабкість режиму Путіна, що в кінцевому результаті має призвести до його занепаду.

У Москві не звинувачують Захід в участі у заколоті

Відійшовши від генеральної лінії, що полягає у звинуваченні Заходу у внутрішніх проблемах Росії, цього разу у Москві також заявили, що згідно з їхньою інформацією, Сполучені Штати дійсно радили Києву не використовувати заколот.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив у середу, що не може «гарантувати це на сто відсотків, але це достовірна інформація, яка виглядає правдивою».

«До Києва були надіслані вказівки, щоб українці найближчим часом не використовували цю ситуацію для організації диверсій на території Росії та інших провокацій», – сказав Лавров, виступаючи по російському телебаченню.

Раніше телеканал CNN повідомив, що американські розвідники знали приблизно з середини червня про те, що Пригожин планував кинути «серйозний виклик російському військовому керівництву» протягом досить тривалого часу, але самі були здивовані швидкою ескалацією. Також, за словами журналістів, було незрозуміло, якою буде кінцева мета заколоту та як саме Пригожин планував її досягнути. Деякі оглядачі вважають, що на останньому етапі Пригожин діяв спонтанно, не маючи конкретного плану дій.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG