Спеціальні потреби

Внаслідок теракту смертника у Пакистані загинуло 40 людей, понад 130 поранені


Швидка допомога забирає поранених у шпиталь на місці теракту смертника у районі Баджаур, провінція Хайбер-Пахтунхва. 30 липня 2023. Rescue 1122/REUTERS
Швидка допомога забирає поранених у шпиталь на місці теракту смертника у районі Баджаур, провінція Хайбер-Пахтунхва. 30 липня 2023. Rescue 1122/REUTERS

Щонайменше 40 людей загинули і понад 130 отримали поранення внаслідок атаки терориста-смертника під час політичного мітингу в північно-західній провінції Хайбер-Пахтунхва в Пакистані в неділю.

Вибух стався на зібранні консервативної партії Джаміат Улема Іслам-Фазл (JUI-F), відомої своїми зв'язками з радикальним політичним ісламом, у колишній племінній зоні Баджаур, яка межує з Афганістаном.

У місцевих лікарнях, куди було доставлено більшість постраждалих, оголошено надзвичайний стан, повідомили в поліції. Важко поранених військовими гелікоптерами доправили з Баджаура до лікарень столиці провінції Пешавар.

У Пакистані відновилися напади з боку ісламістських бойовиків з минулого року, коли було порушено перемир’я між «Техрік-і-Талібан Пакистан» (TTP) та Ісламабадом. Однак більшість нещодавніх нападів були спрямовані на сили безпеки та об’єкти, а не на політичні зібрання.

ТТП присягає на вірність Талібану в Афганістані, але не є його частиною. Сили безпеки Пакистану стверджують, що TTP має притулки в Афганістані, що адміністрація Талібану заперечує. Адміністрація Афганістану засудила вибух.

TTP — не єдине бойове угруповання, яке здійснює напади в цьому районі, який також постраждав від місцевого осередку Ісламської держави.

При цьому партія JUI-F є основним союзником коаліційного уряду прем'єр-міністра Шехбаза Шаріфа, який готується до національних виборів в листопаді.

Форум

Розсилка

Відео - найголовніше

Що хвилює виборців Лас-Вегаса на виборах 2024 року. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG