Спеціальні потреби

Росіяни не залишають спроб штурмувати Авдіївку й зазнають значних втрат


Авдіївський коксохімічний завод, вид з тимчасово окупованої РФ Ясинуватої, Донеччина, 18 жовтня 2023. REUTERS/Alexander Ermochenko
Авдіївський коксохімічний завод, вид з тимчасово окупованої РФ Ясинуватої, Донеччина, 18 жовтня 2023. REUTERS/Alexander Ermochenko

Росія продовжує здійснювати наступальні дії на авдіївському напрямку, повідомляє Генштаб ЗСУ. Сили оборони України повідомляють, що їм вдалось відбити близько 20 атак.

Військова розвідка Міноборони Британії твердить, що нещодавні спроби росіян атакувати Авдіївку "призвели до збільшення втрат росіян на 90%, зафіксованих українським МО".

"Приголомшливий удар"

Дані голландського сайту з аналізу розвідки за відкритими джерелами Oryx свідчать, що кожна десята втрата російської техніки з моменту початку контрнаступу Києва сталася за останні 10 днів, що збіглося з посиленням зіткнень в Авдіївці, зауважує Newsweek.

Forbes із посиланням на дані дослідників, що працюють із відкритими джерелами, пише, що за останні чотири дні у спробах наступу, зокрема в намаганні штурмувати Авдіївку, Росія втратила в Україні щонайменше 68 одиниць бронетехніки, у тому числі вісім танків.

Це лише ті втрати, які можна було перевірити з фото і відео у соцмережах, а фактичні втрати Росії - зокрема живої сили - майже напевно набагато більші, відкреслює видання й додає, що "навіть за апокаліптичними стандартами 21-місячної війни Росії проти України це приголомшливий удар". При цьому втрати України за той же період становлять десяту частину російських.

В останньому звіті аналітичний центр ISW пише, що зазнавши великих втрат на цьому напрямку, "ймовірно, російські війська знову призупиняться". Однак українське військове командування повідомляє, що РФ продовжує кидати на штурм Авдіївки додаткові сили, отже не полишить спроб просуватись там.

"Кремль відчайдушно бажає перемоги"

Експерти ISW з посиланням на повідомлення російських військових блогерів пояснюють, що як українським, так і російським силам важко вести "маневрову війну на статичній лінії фронту з великою кількістю особового складу та укріпрайонами з обох боків".

Також наземні атаки сил РФ із використанням бронетехніки вразливіші через українські безпілотники та іншу високоточну зброю, а крім того російським військам важко долати мінні поля та оборонні укріплення поблизу Авдіївки, - що нагадує виклики українських сил на півдні України в перші тижні українського контрнаступу. "Однак ще потрібно побачити, чи матимуть російські сили можливості та гнучкість, щоб певним чином адаптуватися, як українські сили зробили після перших невдач у червні 2023 року", - зазначає аналітичний центр.

Оглядач Forbes припускає, що метою наступу на Авдіївку є спроба відтягнути українські сили з південного напрямку, або ж "Кремль просто відчайдушно бажає перемоги" перед приходом зими. Якщо росіяни продовжуватимуть кидати живу силу на штурм Авдіївки, зрештою вони можуть захопити місто. Але втрати, яких вони зазнають, нагадуватимуть "піррову перемогу" як у ситуації із Бахмутом, й також можуть зашкодити російським операціям на всій лінії фронту в Україні, пише видання.

Стратегічне значення?

ISW раніше відзначав, що спроби захопити Авдіївку не мають стратегічного сенсу, адже це "не відкриє нових шляхів просування на решту Донецької області". А от газета NYT раніше писала, що захоплення Авдіївки спростило б Росії шлях до сусідніх більших міст – Покровська і Костянтинівка.

Інші експерти кажуть, що Авдіївка має стратегічне значення для РФ, "оскільки це місто є фактично воротами у Донецьк – основний комунікаційний вузол на окупованих територіях", й "щоб закріпитись на захопленому Донбасі Путіну потрібно відсунути лінію фронту від Донецька".

Раніше Голос Америки повідомляв, що російська армія сподівалась на "бліцкриг" в Авдіївці та швидке оточення українських сил, однак ці спроби провалились. При цьому те, що Кремль називає це "активною обороною" Авдіївки, а не "активними бойовими діями" чи "наступом", як це роблять деякі російські воєнні блогери, може бути спробою зменшити очікування від можливих успіхів Росії на тому напрямку.

"Поки такий високий рівень втрат може підтримуватися, - зазначає Королівський інститут об'єднаних служб у Лондоні, - стає можливим пригнічувати здатність Росії навчати достатню кількість нових військ відповідно до стандартів, необхідних для ефективного ведення наступальних дій".

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG