Спеціальні потреби

Держдеп: запити та потреби на зброю Ізраїлю та України мало співпадають


"Те, що просив Ізраїль дуже мало збігається із тим, що просила Україна і що їм потрібно", – Держдеп. Фото: AP, Речник Державного департаменту Метью Міллер
"Те, що просив Ізраїль дуже мало збігається із тим, що просила Україна і що їм потрібно", – Держдеп. Фото: AP, Речник Державного департаменту Метью Міллер

США продовжать постачати і Ізраїлю, і Україні зброю, яка їм потрібна для захисту, – на цьому наголосив під час брифінгу в понеділок 23 жовтня речник Державного департаменту Метью Міллер, відповідаючи на питання про вірогідність надання Ізраїлю зброї, яка була попередньо запланована для України.

Міллер наголосив, що він не коментуватиме конкретні системи озброєнь до того, як США зроблять оголошення, що саме надають Ізраїлю у відповідь на їхній запит, і, так само – відповідно й до майбутніх пакетів допомоги, які США надаватимуть Україні.

Загалом, те, що просив Ізраїль дуже мало збігається із тим, що просила Україна і що їм потрібно.
Метью Міллер

“Загалом, те, що просив Ізраїль дуже мало збігається із тим, що просила Україна, і що їм потрібно. В міру, коли це співпадатиме, ми наполегливо працюватимемо, щоб переконатись, що ми будемо постачати обом країнам те, що їм потрібно для захисту”, – заявив речник Державного департаменту. Метью Міллер підкреслив необхідність, щоб Конгрес ухвалив додатковий запит про допомогу для України та Ізраїлю, про який президент США Джо Байден оголосив минулого тижня.

Схожу заяву зробив 23 жовтня речник Пентагону Пет Райдер. “Ми будемо підтримувати Ізраїль в їхніх потребах. Ми будемо підтримувати Україну в їхніх потребах”. Він наголосив на тому, що ці потреби відрізняються.

“155-мм снаряди – те, що співпадає для обох країн. Але це одна площина, де потреби співпадають. І за нашою оцінкою ми не матимемо проблем, щоб постачати це озброєння обом країнам”, – заявив Пет Райдер. За його словами, США, а також їх союзники та партнери, нарощують виробництво цього типу озброєнь.

155-мм снаряди – те, що співпадає для обох країн. Але це одна область, де потреби співпадають
Пет Райдер

Нагадаємо, як раніше повідомляв Голос Америки, з початком війни між ХАМАСом та Ізраїлем, постало питання, чи спроможні США підтримувати одночасно своїх союзників - Україну та Ізраїль - у двох паралельних війнах. Посадовці адміністрації президента Джо Байдена неодноразово стверджували, що США мають на це достатньо ресурсів.

Сам президент Байден у своїй промові до американської нації 19 жовтня також запевняв у цьому й анонсував подання запиту до Конгресу про пакет допомоги союзникам на більше, як 105 мільярдів доларів, у якому передбачено понад 61 мільярд доларів підтримки для України.

Однак, деякі аналітики звертають увагу на те, що Україна та Ізраїль потребуватимуть подібних видів зброї, які вже стають відносно дефіцитними після майже двох років війни Росії проти України. Мова насамперед іде про 155-мм артилерійські боєприпаси, які є стандартними в НАТО. За даними американського видання The New York Times, США вже надали Україні понад 2 мільйони таких снарядів, а європейські країни додатково передали сотні тисяч боєприпасів цього калібру.

Дивіться також: Росія планує суттєво збільшити витрати на оборону – британське Міноборони

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG