Спеціальні потреби

Тисячі людей вийшли на протести у Грузії проти "російського" закону про іноземний вплив


Протестувальники під парламентом Грузії 13 травня 2023 року, Тбілісі, Грузія
Протестувальники під парламентом Грузії 13 травня 2023 року, Тбілісі, Грузія

ТБІЛІСІ, Грузія (AP) — У понеділок парламент Грузії дав зелене світло остаточному голосуванню за законопроєкт, який критики вважають загрозою свободі ЗМІ та прагненням країни приєднатися до Європейського Союзу. Рішення було прийняте через день після того, як поліція розігнала протести проти законопроєкту.

Законопроєкт вимагатиме від ЗМІ та неурядових організацій та інших некомерційних організацій реєструватися як такі, що "діють в інтересах іноземної держави", якщо вони отримують понад 20% свого фінансування з-за кордону.

Опозиція засуджує законопроєкт як "російський", оскільки Москва використовує подібне законодавство для придушення незалежних ЗМІ, некомерційних організацій та активістів, які критикують Кремль.

Законопроєкт майже ідентичний тому, який правляча партія "Грузинська мрія" змушена була відкликати минулого року після вуличних протестів.

Нові демонстрації кілька тижнів тривали в Грузії, відбулись також протистояння учасників демонстрацій з поліцією, яка застосувала сльозогінний газ і водомети, щоб розігнати натовп.

Уряд стверджує, що законопроєкт необхідний, щоб зупинити те, що він вважає шкідливим зовнішнім впливом на політику країни, і запобігти спробам неназваних іноземних діячів дестабілізувати країну.

Величезні натовпи людей пройшли через Європейську площу в столиці Тбілісі в суботу, демонстранти несли прапори Грузії та Європейського Союзу та скандували "Грузія!"

У неділю протестувальники зібралися перед парламентом на нічний мітинг і намагалися заблокувати вхід до будівлі, де парламентський комітет мав у понеділок знову обговорити законопроєкт.

Поліція намагалася розігнати демонстрацію, і до ранку понеділка біля парламенту залишилися лише сотні людей. Міністерство внутрішніх справ Грузії повідомило, що вранці було затримано 20 осіб, у тому числі троє іноземних громадян — двоє американців і росіянин.

Законодавцям знадобилося менше хвилини, щоб дати зелене світло третьому й останньому читанню законопроєкту у вівторок.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі, яка все більше критикує правлячу партію, пообіцяла накласти вето на закон, але "Грузинська мрія" має більшість достатню для подолання президентського вето.

Парламент схвалив законопроєкт у другому читанні на початку цього місяця після протестів, які зібрали десятки тисяч людей.

Верховний представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель назвав крок парламенту "дуже тривожним" і попередив, що "остаточне прийняття цього закону негативно вплине на прогрес Грузії на шляху до ЄС".

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG