Спеціальні потреби

Польща, Франція та Німеччина долучилися до закликів дозволити Україні бити західною зброєю по воєнних цілях у Росії


Президент Франції Еммануель Макрон і канцлер Німеччини Олаф Шольц у Мезебергу поблизу Берліна, східна Німеччина, 28 травня 2024 року. (Фото^ Odd ANDERSEN / AFP)
Президент Франції Еммануель Макрон і канцлер Німеччини Олаф Шольц у Мезебергу поблизу Берліна, східна Німеччина, 28 травня 2024 року. (Фото^ Odd ANDERSEN / AFP)

Збільшується кількість західних політиків, посадовців та експертів, які відкрито закликають надати Україні можливість завдавати ударів західною зброєю по цілях на території Росії.

Ми вважаємо, що ми повинні дозволити їм нейтралізувати військові об’єкти, з яких запускають ракети, з яких атакують Україну, але ми не повинні дозволяти їм вражати інші цілі в Росії, цивільні чи інші військові об’єкти в Росії
Еммануель Макрон

Після відповідних заяв генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга та високого представника Євросоюзу із зовнішньої політики Жозепа Борреля, заступник міністра оборони Польщі Цезарій Томчик в ефірі Radio Zet 29 травня сказав, що зброя, яку Польща передає Україні, не має обмежень щодо її використання.

"Україна має право захищатися, і має право захищатися так, як вважає за потрібне. Вважаю, що західні країни теж повинні скасувати ці обмеження", - заявив Томчик, слова якого наводить Newsweek.

Заяви представника польського Міноборони прозвучали після того, як лідери Франції та Німеччини 28 травня виступили за обмежений дозвіл Україні "нейтралізувати" військові цілі на території Росії за допомогою західної зброї. Таким чином це додало тиску на Вашингтон, найбільшого постачальника зброї Україні, який досі не погоджується на такий дозвіл, повідомляють міжнародні медіа.

“Українську землю атакують з баз в Росії. Тож як ми пояснимо українцям, що нам треба захищати ці міста і взагалі все, що ми зараз бачимо навколо Харкова, якщо ми скажемо їм, що вам заборонено вражати точку, звідки запускають ракети?”, - заявив президент Франції Еммануель Макрон на спільній пресконференції з канцлером Німеччини Олафом Шольцом у німецькому Мезеберзі під час офіційного візиту французького лідера до Німеччини.

“Ми вважаємо, що ми повинні дозволити їм нейтралізувати військові об’єкти, з яких запускають ракети, військові об’єкти, з яких атакують Україну, але ми не повинні дозволяти їм вражати інші цілі в Росії, цивільні чи інші військові об’єкти в Росії”, - додав Макрон.

“Ми підтримуємо Україну і не хочемо ескалації, це не змінилося”, - також сказав французький президент.

Канцлер Шольц заявив, що погоджується з Макроном, і що допоки Україна поважає умови країн-постачальників зброї, в тому числі Сполучених Штатів й міжнародне право, їй дозволено захищатися.

“Україна має всі можливості, згідно з міжнародним правом, для того, що вона робить. Це потрібно сказати прямо”, — сказав Шольц.

“Мені дивно, коли деякі люди стверджують, що їй не можна дозволяти захищатися і вживати відповідних для цього заходів”, - додав він.

Питання використання західної зброї для ураження цілей на території Росії розділило партнерів України. Так, Німеччина, на відміну від Франції та Великої Британії, побоюючись ескалації війни, допоки відмовлялася надати Києву німецькі ракети великої дальності Taurus, які, як зауважує Reuters, потенційно можуть досягти Москви.

Ще за кілька днів до спільних заяв з Макроном, німецький канцлер висловлювався проти можливого дозволу українським військовим використовувати німецьку зброю для ударів по цілях в Росії.

“У нас є чіткі правила, узгоджені з Україною щодо постачання зброї, які ми здійснювали досі. І вони працюють. Принаймні це моя теорія”, — сказав Шольц на заході в Берліні з нагоди 75-ї річниці конституції Німеччини або Основного закону, цитує Deutsche Welle.

Ставлення до використання західної зброї на території Росії також зазнає поступових змін і у США. Як зазначає у своїй статті аналітик The Washington Post Девід Ігнатіус, щоб посилити підтримку України на тлі загострення ситуації на східному фронті, президент США Джо Байден наразі розглядає “два нові жорсткі контрзаходи: покарання Китаю за постачання ключових технологій Москві та скасування обмежень на використання Україною американської зброї малого радіуса дії для нападів всередині Росії”.

Мені дивно, коли деякі люди стверджують, що їй не можна дозволяти захищатися і вживати відповідних для цього заходів
Олаф Шольц

Ігнатіус вважає, що такі кроки свідчать про дедалі більше занепокоєння адміністрації Байдена вразливим становищем України на теперішньому етапі війни.

Водночас експерт зауважує, що ці заходи “означатимуть значну ескалацію ретельно вивіреної політики Байдена щодо підтримки України, яка водночас намагатиметься уникнути прямої конфронтації з президентом Росії Володимиром Путіним або його ключовим союзником, китайським лідером Сі Цзіньпіном”.

Подібно до того, як були подолані інші табу – такі як надання Україні західних танків чи літаків – “можливо, ми наближаємося до ще однієї точки перелому в Україні”, вважає Ігнатіус.

“Тоді як Китай все сильніше заглиблюється у партнерство з віднедавна домінантною Росією, Байден зважує, чи варто поглиблювати свій альянс з Києвом. Це призвело б до нових ризиків, але мало б сенс, якби це могло зміцнити хитку Україну та відновити баланс за столом переговорів, за яким ця війна врешті-решт повинна бути вирішена”, - підсумовує аналітик.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG