Спеціальні потреби

Блінкен пообіцяв "конкретні кроки, щоб наблизити Україну до НАТО" та "широкий пакет допомоги" на саміті у Вашингтоні


Державний секретар США Ентоні Блінкен під час пресконференції у Празі після зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО, 31 травня 2024. Peter David Josek/Pool via REUTERS
Державний секретар США Ентоні Блінкен під час пресконференції у Празі після зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО, 31 травня 2024. Peter David Josek/Pool via REUTERS

Під час липневого саміту НАТО у Вашингтоні союзники зроблять чіткі кроки, щоб наблизити вступ України до альянсу, заявив державний секретар США Ентоні Блінкен під час пресконференції у Празі в п'ятницю.

Він заявив: "На саміті ми зробимо конкретні кроки, щоб наблизити Україну до НАТО і переконатись, що існує місток до членства, сильний та добре освітлений місток".

"НАТО допоможе збудувати українські сили майбутнього, які можуть ефективно відбивати агресію і захищатись за потребою", - сказав високопосадовець, додавши, що альянс посилить свою інтеграцію з Україною.

Нагадаємо, під час зустрічі лідерів Північноатлантичного альянсу в американській столиці 9-11 липня очікують, що Київ не отримає офіційного запрошення вступити у НАТО.

На уточнювальне запитання журналістів про те, які саме кроки з боку союзників допоможуть українцям "уникнути відчуття, що їх підвели", Блінкен сказав: "Як чітко заявили союзники під час саміту у Вільнюсі, Україна стане членом НАТО, і наша мета зараз - створити місток, щоб наблизити Україну й зрештою включити до НАТО".

Головний американський дипломат також анонсував: "На саміті буде (оголошено) широкий пакет допомоги для України, пакет, що посилить співпрацю НАТО й допомогу Україні і який просуває інтеграцію України до НАТО, відчутні кроки, які збільшать роль НАТО у допомозі України з побудови майбутніх сил".

Нині у Стокгольмі під час пресконференції за результатами саміту "Україна - Північна Європа" президент України Володимир Зеленський сказав: "Саміт має бути результативним, і Україна вважає, що цього неможливо досягти без розв'язання питання про запрошення України до НАТО".

У своєму виступі Блінкен також додав, що "32 країни також ведуть переговори про окремі двосторонні безпекові угоди з Україною.. і я очікую, що набагато більше буде укладено до початку саміту" НАТО.

Нагадаємо, у Стокгольмі Зеленський підписав зі Швецією, Норвегією та Ісландією угоди щодо безпекової співпраці. Загалом же Київ ухвалив 15 домовленостей про співпрацю у галузі безпеки із низкою країн НАТО, зокрема з Великою Британією, Німеччиною, Францією і Канадою.

Напередодні медіа повідомили, що на полях саміту лідерів G7 в Італії, що відбудеться 13-15 червня президенти Джо Байден і Володимир Зеленський підпишуть двосторонню безпекову угоду між США та Україною.

Також нині міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський повідомив, що переговори з Києвом щодо укладення двосторонньої угоди про безпеку із Варшавою "проходять гладко" і що він сподівається на досягнення домовленості до саміту НАТО.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG