Спеціальні потреби

У США помер президент Американсько-української ділової ради Морґан Вільямс


Колишній президент Американсько-української ділової ради Морґан Вільямс, 1939 - 2024 рр.
Колишній президент Американсько-української ділової ради Морґан Вільямс, 1939 - 2024 рр.

Американсько-українська ділова рада (USUBC) повідомила про смерть президента та виконавчого директора організації Моргана Вільямса.

“Морган мирно помер у своєму будинку в Каліфорнії у суботу, 8 червня 2024 року, біля своєї дружини Лінди”, - повідомила родина Вільямсів.

Морган Вільямс був відомий в українсько-американських ділових колах. Ділова рада, де він був співзасновником, підтримувала, співпрацювала та консультувала американські компанії, які працювали в Україні, вкладаючи мільярди доларів в українську економіку.

Оксана Маркарова, посолка України в США, висловила співчуття родині Вільямса та його співробітникам:

“З великим сумом ми сьогодні дізналися про відхід Моргана, енергійного та харизматичного лідера українсько-американської бізнес-спільноти та справжнього друга, який багато десятиліть відстоював українську культуру в США. Це величезна втрата для всіх в Україні”.

У 2021 році Морґан Вільямс отримав орден князя Ярослава Мудрого V ступеня від президента України.

“Понад тридцять років Морган присвятив розвитку України, - пише Майкл Блейзер, президент і гендиректор SigmaBleyzer Investment Group. - Він був великим захисником інтересів України, і в найтемніші часи продовжував підтримувати країну важливими, значущими способами. Він був теплою, доброю людиною, яка надихає”.

Великим захопленням Вільямса було дослідження теми Голодомору в Україні. Він мав у власності колекцію картин "Голодомор: очима українських митців", яку оглядачі називають однією з найбільших у світі мистецьких колекцій на цю тему.

Морґан Вільямс розповідає про свою колекцію на тему Голодомору в інтерв'ю Голосу Америки
Морґан Вільямс розповідає про свою колекцію на тему Голодомору в інтерв'ю Голосу Америки

Морган також був членом ради директорів Національного музейного освітнього фонду Голодомору, що у Чикаго, в Іллінойсі, та членом Комітету зі збору коштів Міжнародного фонду розвитку Меморіалу жертв Голодомору у Києві.

Музей Голодомору України в повідомленні щодо смерті Вільямса відзначив його внесок в інформуванні світу про цю трагедію: "Американець за паспортом, він був великим патріотом України та багато зробив для міжнародного економічного та ділового розвитку нашої країни, для залучення інвестицій в українську економіку. А ще був щирим промоутером української культури та історії за кордоном".

Американсько-українська ділова рада повідомила, що “продовжуватиме пропагувати цінності та місію, яку він відстоював, побудувати сильну, демократичну та незалежну Україну та робити все можливе для досягнення перемоги”.

Картина з колекції Морґана Вільямса
Картина з колекції Морґана Вільямса

За повідомленням Ділової ради, Морґан Вільямс народився у 1939 році. Він розпочав свою роботу з Україною в 1992 році як старший радник великого проєкту розвитку харчової системи в Росії та Україні Citizens Network for Foreign Affairs (CNFA).Він здебільшого працював з американськими агробізнесами, які інвестували в колишній Радянський Союз.

З 1997 по 1999 рік він також був президентом приватної сільськогосподарської фінансової компанії в Києві Ukrainian Agricultural Development Company (UADC).

Американсько-українську ділову раду заснували 1995 року у Вашингтоні, згодом відкрила офіс у Києві. За майже 30 років існування вона співпрацювала із сотнями американських компаній.

Голос Америки неодноразово висвітлював діяльність цієї організації. У час повномасштабного вторгнення Росії в Україну головним завданням Ділової ради стало те, щоб американські компанії не пішли з України, розповів Морган Вільямс в інтерв’ю кореспондентці Голосу Америки Ірині Шинкаренко у 2023 році.

"Ми почали працювати над поширенням інформації про те, наскільки важлива Україна, чому вона стала жертвою агресії Путіна, чому важливо її підтримувати та захищати. Ми працювали з нашим урядом. Ми працювали над тим, щоб переконати наші компанії залишитися там".

Тоді в USUBC повідомили, що з початку повномасштабного вторгнення жодна американська компанія, яка є членом Ділової ради і працювала в Україні, не залишила український ринок.

Вільямс також був засновником і видавцем Action Ukraine Report (AUR) - це електронна розсилка новин та інформації для іноземців, яких цікавить український ринок.

Дивіться також:

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG