Спеціальні потреби

Остін відповів, чи можна очікувати нині оголошення про нові Patriot для України від США


Глава Пентагону Ллойд Остін під час пресконференції у Брюсселі після засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн", 13 червня 2024. REUTERS/Johanna Geron
Глава Пентагону Ллойд Остін під час пресконференції у Брюсселі після засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн", 13 червня 2024. REUTERS/Johanna Geron

США не оголошуватимуть сьогодні про відправлення Україні додаткових систем протиповітряної оборони Patriot. Однак захист українського неба залишається пріоритетом для Пентагону. Про це заявив міністр оборони США Ллойд Остін після засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн" у Брюсселі.

"Ви знаєте, що ми уже надали їм Patriot. Але окрім того, я і президент Байден, (радник з нацбезпеки) Джейк Салліван й (держсекретар) Тоні Блінкен витратили чимало часу, щоб заохочувати інших надавати додаткові системи, і не лише Patriot, а й, до прикладу, NASAMS, SAMP/T, низка систем, які потребує Україна, і їм треба перехоплювачі, щоб доповнити платформи", - пояснив глава американського оборонного відомства.

Він додав: "У мене немає жодних оголошень щодо батарей Patriot сьогодні, але що я можу сказати, це те, що я продовжую працювати над цим, і я на постійному зв'язку із моїм українським колегою, і ми зробимо все, що можемо, щоб вони отримали потужності, які їм потрібно якомога швидше".

Нагадаємо, посилення оборони українського неба на тлі атак Росії Остін назвав одним із пріоритетів зустрічі союзників у форматі "Рамштайн".

А генсек НАТО Єнс Столтенберг привітав нещодавні рішення союзників, включно з Німеччиною та Італією, надати Україні додаткові системи ППО, і заявив, що він очікує подальших дискусій та рішень з цього приводу "найближчими днями та тижнями".

При цьому міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що Німеччина вже надала Україні 3 системи протиповітряної оборони Patriot, що складає чверть усього арсеналу країни, й не зможе надати додаткові системи.

Напередодні Голос Америки повідомляв, що за даними американських видань, Сполучені Штати нададуть Україні ще одну систему протиповітряної оборони Patriot після того, як президент США Джо Байден ухвалив відповідне рішення минулого тижня. Ця система Patriot мала стати другою, яку США надають Україні, і за повідомленнями, мала надійти із Польщі. Однак нині Остін заявив, що протиповітряна "парасолька" США у Польщі не змінюється.

Пентагон не розголошує точну кількість систем Patriot у США, але за даними New York Times, загалом армія США розгорнула 14 систем по всьому світу. Батарея Patriot, окрім радарів, командного пункту й джерела живлення, може мати до восьми пускових установок.

Натомість видання Defense New з посиланням на президента відділу систем наземної та протиповітряної оборони Raytheon, що виробляє ці системи ППО, писало, по всьому світу є понад 250 пускових установок Patriot, з яких США належать 85-90, а решта розподілена між іншими 18 країнами-замовниками.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Щорічний збір МВФ: чого чекати Україні. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:54 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG