Спеціальні потреби

Суд над Еваном Гершковичем відбудеться 26 червня. Тим часом ведуться перемовини про його можливий обмін


Репортер The Wall Street Journal Еван Гершкович в залі суду в Першому апеляційному суді загальної юрисдикції в Москві, 23 квітня 2024 року. Суд над репортером відбудеться у місті Єкатеринбург 26 червня, повідомила влада 13 червня 2024 року. (Фото: AP/Олександр Земляніченко)
Репортер The Wall Street Journal Еван Гершкович в залі суду в Першому апеляційному суді загальної юрисдикції в Москві, 23 квітня 2024 року. Суд над репортером відбудеться у місті Єкатеринбург 26 червня, повідомила влада 13 червня 2024 року. (Фото: AP/Олександр Земляніченко)

Суд над американським журналістом Еваном Гершковичем за звинуваченням у шпигунстві призначено на 26 червня, повідомив 17 червня Свердловський обласний суд в російському місті Єкатеринбурзі. Суд пройде за закритими дверима.

Тим часом Кремль 17 червня заявив, що контакти щодо можливого обміну полоненими, включно з Гершковичем, продовжують відбуватися між США та Росією, однак ці контакти не повинні мати розголосу в пресі.

Евану Гершковичу висунуто фальшиве та безпідставне звинувачення. Останній крок Росії до фіктивного судового процесу, хоча й очікуваний, викликає глибоке розчарування та є не менш обурливим
Емма Такер

Як повідомляв раніше Голос Америки, Гершковича, який є американським громадянином і журналістом видання The Wall Street Journal, заарештували в березні 2023 року під час поїздки в Єкатеринбург, й відтоді утримують у сумнозвісній московській в'язниці Лефортово.

Він став першим західним журналістом з радянських часів, якого заарештували за шпигунство в Росії.

Минулого тижня генпрокурор Росії звинуватив його в роботі на ЦРУ та “зборі секретної інформації” про “Уралвагонзавод” у Свердловській області, де виробляють російські танки.

32-річному Гершковичу загрожує до 20 років позбавлення волі, якщо його визнають винним.

Гершкович, його сім'я, видання The Wall Street Journal і офіційний Вашингтон завжди заперечували всі звинувачення проти нього, наполягаючи на тому, що журналіст просто виконував свою роботу.

“Евану Гершковичу висунуто фальшиве та безпідставне звинувачення. Останній крок Росії до фіктивного судового процесу, хоча й очікуваний, викликає глибоке розчарування та є не менш обурливим”, — йдеться у заяві головного редактора The Wall Street Journal Емми Такер та керівництва видання.

Минулого року Вашингтон оголосив Гершковича “неправомірно затриманим”, фактично визнавши його політичним заручником.

“Ми з самого початку чітко давали зрозуміти, що Еван не зробив нічого поганого. Його взагалі не мали заарештовувати”, — заявив минулого тижня прессекретар Державного департаменту США Метью Міллер в розмові з журналістами.

“Звинувачення проти нього неправдиві, і російський уряд знає, що вони неправдиві. Він повинен бути негайно звільнений”, - додав Міллер.

Раніше Вашингтон звинувачував Росію в арешті американських громадян за безпідставними звинуваченнями з метою використання їх у домовленостях про обмін полоненими для звільнення росіян, засуджених за кордоном.

У лютому 2024 року президент Росії Володимир Путін заявив, що хотів би, щоб Гершковича звільнили у рамках обміну полоненими, і що переговори з цього приводу тривають.

Водночас Путін зажадав, щоб угода про обмін полоненими передбачала звільнення росіянина, ув’язненого в Німеччині за вбивство чеченського дисидента.

Своєю чергою речник Кремля Дмитро Пєсков 17 червня нагадав слова Путіна на початку червня на зустрічі з редакторами міжнародних інформаційних агентств, коли той заявив, що Росія і США перебувають в контакті з цього питання.

“Хочу ще раз нагадати про розмову президента з керівниками інформаційних агентств у Санкт-Петербурзі - він підтвердив, що такі контакти є”, - сказав Пєсков.

“Вони тривають, але повинні продовжуватися в повній тиші... Тому жодних оголошень, заяв чи інформації з цього приводу надавати не можна”, - додав він.

Відповідаючи на запитання, чому суд у справі Гершковича проходитиме у закритому режимі, Пєсков сказав, що не може коментувати такі питання, оскільки це рішення суду.

Серед інших громадян США, затриманих у Росії, є журналістка Радіо Свобода Алсу Курмашева, затримана минулого року за те, що не зареєструвалася як “іноземний агент”. Кумашева має подвійне російське та американське громадянство. Як раніше повідомляв Голос Америки, Радіо Свобода засудило справу проти Курмашевої як політично мотивовану.

У статті використано матеріали агентств Reuters та AFP.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG