Спеціальні потреби

З Північної Кореї Путін їде у В’єтнам, де йому не загрожує ордер Міжнародного суду


Владімір Путін і генеральний секретар в’єтнамської комуністичної партії Нгуен Фу Чонг під час зустрічі в Сочі у вересні 2018 р.
Владімір Путін і генеральний секретар в’єтнамської комуністичної партії Нгуен Фу Чонг під час зустрічі в Сочі у вересні 2018 р.

Після відвідання 18-19 червня Північної Кореї російський керівник Владімір Путін обрав В’єтнам п’ятою країною для своїх закордонних поїздок на початку п’ятого президентського терміну.

Його подорожі обмежені через ордер на арешт Міжнародного кримінального суду за підозрою у незаконному примусовому переміщенні українських дітей з окупованих територій України до Росії.

Жодна країна не повинна надавати Путіну майданчик для просування його загарбницької війни.
Посольство США у В’єтнамі

Після інавгурації в травні 2024 р. Владімір Путін насамперед відвідав Китай, Білорусь та Узбекистан.

На червень випали його поїздки в Північну Корею та В’єтнам, а згодом його очікують в Казахстані, і можливо, в Туреччині.

Але навіть з тих держав лише Білорусь і Північна Корея відверто підтримують вторгнення Росії в Україну в той час, як інші заявляють, що вони проти війни, а деякі навіть засудили вторгнення.

В'єтнамський уряд намагається дотримуватися нейтральної позиції, коли йдеться про російську війну проти України.

Комуністична спадщина В’єтнаму

В’єтнам - одна з країн, де відносини з Росією стали продовженням зв’язків з колишнім Радянським Союзом.

Впродовж десятиліть В’єтнам був серед найбільших покупців зброї від Москви.

Владіміра Путіна запросив генеральний секретар в'єтнамської комуністичної партії Нгуен Фу Чонг, який колись навчався в СРСР.

Державна служба новин у В’єтнамі цитує в’єтнамського посла в Росії про те, що візит Путіна “показує, що В'єтнам активно веде закордонну політику в дусі незалежності, автономії, диверсифікації, багатосторонності в національних інтересах і для внеску в мир та стабільність у світі”.

Але В’єтнам також став активним учасником світової економіки і розвиває відносини зі США та з іншими західними країнами.

У березні 2023 р. В’єтнам відвідав президент Джо Байден в межах поїздки, яка охоплювала також Індію і Японію.

США - одні з найбільших торговельних партнерів В’єтнаму.

“Жодна країна не повинна надавати Путіну майданчик для просування його загарбницької війни, чи в будь-який спосіб дозволяти йому нормалізувати його звірства”, - заявив у понеділок речник американського посольства у Ханої агенції Рейтерс.

Речник додав: “Якщо він матиме можливість вільно подорожувати, то це може нормалізувати грубі порушення міжнародного права Росією”.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG