Спеціальні потреби

Орбан у Києві вперше за 12 років на початку піврічного головування Угорщини в ЄС


Угорський прем'єр-міністр Віктор Орбан розмовляв з українським президентом Володимиром Зеленським на саміті ЄС в Брюсселі 27 червня 2024 р.
Угорський прем'єр-міністр Віктор Орбан розмовляв з українським президентом Володимиром Зеленським на саміті ЄС в Брюсселі 27 червня 2024 р.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан 2 липня приїхав до Києва, відвідуючи Україну вперше за 12 років часто напружених відносин орбанівського уряду з Києвом.

Орбан став першим і досі єдиним керівником країни НАТО, який відкрито виступає проти допомоги Україні в її обороні від російської агресії, і при цьому наголошує, що хоче співпрацювати з Росією.

Угорський уряд також намагався блокувати проєкти ЄС на підтримку Україні і висловлюється проти міжнародних санкцій накладених на Росії за її загарбницьку війну.

Візит Віктора Орбана співпав і напевне частково обумовлений тим, що з 1 липня Угорщина перебрала обов'язки почергового піврічного головування в Європейському Союзі.

На сторінці Орбана у Фейсбук його фотографію з президентом Зеленським у Києві підписано так: "Мета угорського головування - сприяти вирішенню викликів, які стоять перед Європейським Союзом. Тому моя перша поїздка привела до Києва".

Речник угорського уряду Золтан Ковач, повідомивши про Орбана у Києві, серед тем переговорів згадав не відносини України з ЄС, де вона нещодавно почала переговори про вступ.

Натомість речник вказав, що Орбан обговорюватиме з президентом Володимиром Зеленським “європейський мир”, а також те, що Золтан Ковач подав як “поточні питання в угорсько-українських двосторонніх відносинах”.

Розширення Європейського Союзу перераховане серед головних завдань президентства Угорщини в ЄС і в Будапешті не раз називали великим недоліком те, що процес вступу нових членів затягнувся.

При цьому угорські посадовці підкреслюють, що треба сприяти інтеграції балканських країн, які вже багато років перебувають у статусі кандидатів, а про українське членство представники уряду Орбана не згадують, або підкреслено говорять лише як про дуже віддалену перспективу.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG