Спеціальні потреби

Єнс Столтенберг: "Час, коли треба відстоювати свободу і демократію – зараз. А місце – Україна"


Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг виступає під час заходу з нагоди 75-ї річниці НАТО в аудиторії Ендрю В. Меллона у Вашингтоні, де свого часу було підписано Північноатлантичний договір. 9 липня 2024 р. AP Photo/Susan Walsh
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг виступає під час заходу з нагоди 75-ї річниці НАТО в аудиторії Ендрю В. Меллона у Вашингтоні, де свого часу було підписано Північноатлантичний договір. 9 липня 2024 р. AP Photo/Susan Walsh

Війна Росії проти України є найбільшою кризою безпеки за життя кількох поколінь. Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час урочистого відкриття 75-го ювілейного саміту НАТО.

Україна продемонструвала надзвичайну мужність, а союзники по НАТО надали безпрецедентну підтримку, нагадав генсек альянсу.

“Але, будьмо чесними, наша підтримка України не була безумовно гарантованою. Це непросто, оскільки наша підтримка пов’язана з витратами та ризиками. Реальність така, що безкоштовних варіантів немає. Коли Росія є агресивним сусідом, у війні немає безризикових варіантів”, – додав він, виступаючи 9-го липня у Вашингтоні.

Столтенберг також закликав пам’ятати, що “найбільшою ціною та найбільшим ризиком стала б перемога Росії в Україні”.

“Ми не можемо цього допустити”, – заявив очільник НАТО.

Він також сказав, що це "не тільки заохотить президента Путіна, але й авторитарних лідерів в Ірані, Північній Кореї та Китаї". Усі вони, каже Столтенберг, підтримують жорстоку війну Росії:

"Усі вони хочуть краху НАТО".

Таким чином, наголосив генсек альянсу, результат цієї війни визначатиме глобальну безпеку на десятиліття вперед.

“Час відстоювати свободу і демократію – зараз, а місце – Україна”, – проголосив він.

До присутніх у аудиторії Меллона у Вашингтоні Столтенберг сказав:

“Кожен у цій кімнаті несе відповідальність як політичні лідери, як експерти, як громадяни. Ми будемо проявляти таку ж мужність і рішучість у майбутньому, як це було продемонстровано в минулому, коли НАТО було засновано та сформовано”.

Він також додав, що майбутнє альянсу залежить від чоловіків і жінок у формі, які щодня ризикують життям, “щоб ми були в безпеці”.

Це – останній саміт Столтенберга на чолі НАТО. Його було призначено на цю посаду у 2014 році, лише через кілька місяців після того, як Росія напала на Україну в Криму та в Донецькій і Луганській областях.

Новим очільником НАТО було обрано колишнього прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте. Він перебере керівництво альянсом у жовтні цього року, коли закінчаться повноваження Столтенберга.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG