Спеціальні потреби

ФБР назвало ім’я нападника на Дональда Трампа


На колишнього президента США Дональда Трампа скоєно замах під час зустрічі з виборцями в Пенсильванії 13 липня
На колишнього президента США Дональда Трампа скоєно замах під час зустрічі з виборцями в Пенсильванії 13 липня

ФБР ідентифікувало нападника на колишнього президента США Дональда Трампа, якого агенти Секретної служби вбили на місці події відразу після стрілянини. 20-річний Томас Метью Крукс проживав в Бетел-Парку, штат Пенсильванія, приблизно в 35 милях на південь від Батлера, де Дональд Трамп проводив свій мітинг.

За словами представників правоохоронних органів, Крукс стріляв у Трампа з даху сусідньої будівлі поза периметром безпеки мітингу.

Влада повідомила, що внаслідок стрілянини один учасник мітингу загинув, а ще двоє перебувають у важкому стані. Трамп був поранений. Він написав в соцмережах, що йому влучила куля у верхню частину вуха. В штабі його кампанії повідомляють, що він почувається добре. Трамп повернувся в Ньюарк, штат Нью-Джерсі, пізно ввечері в суботу, повідомляє CNN

Як повідомляв раніше Голос Америки, інцидент офіційно назвали замахом на життя Дональда Трампа, але мотив досі невідомий. Про це правоохоронці повідомили у на пресконференції пізно ввечері 13 липня.

В розслідуванні беруть участь численні федеральні органи та органи штату. ФБР закликало представників громадськості надавати будь-яку інформацію, яку вони мають, через гарячу лінію або вебсайт агентства, включаючи фотографії та відео стрілянини.

Крукс закінчив середню школу Бетел Парк (Bethel Park) у 2022 році, згідно з повідомленням місцевих ЗМІ. Він зареєструвався для голосування як республіканець, згідно із базою даних виборців Пенсильванії. Цьогорічні президентські вибори були б першими, на яких він міг голосувати.

Записи Федеральної виборчої комісії показують, що особа, вказана як Томас Крукс з тією ж адресою, передала 15 доларів комітету політичних дій, який підтримує демократів під назвою Progressive Turnout Project, у січні 2021 року.

Батько Крукса, Метью Крукс, сказав в суботу CNN, що він намагається зрозуміти, "що в біса відбувається", але "поговорить з правоохоронними органами", перш ніж говорити про свого сина.

Пізно в суботу в Білому домі заявили, що президент США Джо Байден розмовляв з Трампом, але не повідомляли подробиць розмови. Адміністрація також повідомила, що він повертається до Білого дому вранці в неділю, замість того, щоб залишатися вдома в Делавері, як планувалося.

Невдовзі після інциденту Байден виступив із заявою, у якій сказав: "Я молюся за нього та його родину та за всіх, хто був на мітингу". Він продовжив: "В Америці немає місця такому насильству. Ми повинні об’єднатися як одна нація, щоб засудити це".

Віцепрезидентка США Камала Гарріс також виступила із заявою, в якій побажала Трампу успіху та сказала: "Ми всі повинні засудити цей огидний акт і зробити свій внесок у те, щоб він не призвів до нового насильства".

Через кілька хвилин Байден поспілкувався з журналістами.

"В Америці немає місця такому насильству, — сказав він. — Це погано. Це погано. Це одна з причин, чому ми повинні об’єднати цю країну. Ми не можемо допустити, щоб це сталося. Ми не можемо бути такими. Ми не можемо цього вибачити".

Кампанія Байдена також заявила, що "призупиняє всі зовнішню комунікацію та працює над тим, щоб якомога швидше зняти з ефіру передвиборчу рекламу".

Колишній президент США Барак Обама повторив занепокоєння Байдена.

"У нашій демократії абсолютно немає місця політичному насильству, — йдеться в його заяві. — Хоча ми ще точно не знаємо, що сталося, ми всі маємо відчути полегшення, що колишній президент Трамп не отримав серйозних ушкоджень, і використати цей момент, щоб знову взяти на себе зобов’язання щодо ввічливості та поваги в нашій політиці. Ми з Мішель бажаємо йому швидкого одужання".

У суботу Національний комітет Республіканської партії в соціальній мережі X заявив, що Трамп все ще має намір з'явитися на з'їзді партії в Мілуокі в понеділок.

Аналітики називають напад історичною подією.

"Це надзвичайно темний день в Америці – надзвичайно темний день у нашій демократії. Можливо, це найсерйозніший акт політичного насильства, який ми бачили принаймні після 11 вересня", — каже Джейкоб Варе, науковий співробітник Ради з міжнародних відносин.

"Ми говоримо про серйозну достовірну загрозу вбивства колишнього лідера вільного світу, який активно балотується на пост президента... справді страшно подумати про те, якими будуть подальші кроки в цій історії", — сказав він Голосу Америки.

"Сьогодні світ змінився, — каже професорка Університету Джорджа Вашингтона Кейсі Бургат, - Спроба вбивства колишнього президента Трампа матиме серйозні наслідки не тільки для цих виборів, але й для американської політики в цілому".

"Цей інцидент ще більше поглибить міжпартійні розбіжності, водночас спровокувавши критично важливий діалог щодо природи політичного дискурсу та насильства в сучасній американській політиці", – додала вона.

"Будуть суперечки, як і чому це сталося, але в усьому політичному спектрі ми справедливо почуємо єдине неприйняття будь-якого політичного насильства. Я можу тільки сподіватися, що це неприйняття переможе", - каже професорка.

Прихильники Трампа в Республіканській партії швидко відреагували на напад на Дональда Трампа.

Сенатор Дж. Д. Венс з Огайо, який вважається фаворитом на посаду віцепрезидента Трампа, написав у Twitter: "Кожен приєднується до мене в молитві за нашого президента Трампа та всіх учасників цього мітингу. Я сподіваюся, що всі в порядку".

Інший кандидат у віцепрезиденти, сенатор Марко Рубіо від Флориди, написав у Twitter: "Бог захистив президента Трампа".

Світові лідери також почали реагувати.

"Нас із Сарою шокував напад на президента Трампа, — сказав прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу. Ми молимося за його безпеку та швидке одужання».

У Мілвокі в понеділок пройде з’їзд Республіканської партії, на якому очікується, що Трамп буде офіційно названий єдиним кандидатом у президенти від республіканців. Учасники з’їзду висловлюють своє розчарування гірким станом американської політики.

"Я думаю, що нам потрібно зменшити риторику та гнів, — каже Лаура Бейгер, заступниця делегата від Теннессі. - Чому ми не можемо просто поговорити один з одним? Це просто божевілля. І для цього немає жодних причин. Нам потрібна єдність. Треба почати говорити один з одним. Розмовляти один з одним, слухати один одного".

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG