Спеціальні потреби

Польща закидає Угорщині егоїзм у відповідь на звинувачення в лицемірстві


Польський міністр закордонних справ Радослав Сікорський звинуватив уряд Угорщини в егоїзмі після того, як угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан закинув Польщі лицемірство.
Польський міністр закордонних справ Радослав Сікорський звинуватив уряд Угорщини в егоїзмі після того, як угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан закинув Польщі лицемірство.

Чільні посадовці Польщі й Угорщини висловили взаємні гострі звинувачення щодо політики стосовно Росії на тлі російської війни проти України.

Тертя між Варшавою і Будапештом спричинив виступ угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана, в якому він знову висловлював незгоду з політикою Сполучених Штатів, Європейського Союзу і зокрема Польщі у відповідь на російську агресію проти України.

Прем’єр-міністр Орбан також поширював кремлівські теорії змови про Сполучені Штати.

Угорщина опинилася під особливою увагою після того, як Орбан скористався почерговим угорським головуванням в ЄС, щоб надати більшої ваги його сепаратним переговорам зокрема з російським президентом Владіміром Путіним в межах того, що угорський прем'єр називає своєю “місією миру”.

Віктор Орбан, виступаючи 27 липня на зібранні етнічних угорців в Румунії, повторив свої неодноразові твердження про те, що він називає занепадом Заходу внаслідок хибної, на його думку, політики щодо Росії.

Угорський прем’єр-міністр далі наполягав на тому, щоб міжнародна спільна відмовилася від допомоги українцям в обороні від російської агресії.

Орбан хвалив Росію за те, як Москва протидіє західним санкціям і висловив низку звинувачень на адресу уряду США, натякнувши на причетність до пошкодження російського газопроводу Північний потік у Балтійському морі.

Посол США в Будапешті Девід Прессман зауважив, що прем’єр-міністр Угорщини поширював “кремлівські теорії змови про Сполучені Штати”.

“Навряд чи ми очікуємо такого від союзника”, - підкреслив посол в X, натякаючи на членство Угорщини в НАТО.

Орбан проти Польщі

Віктор Орбан окремо виділив Польщу за тісніше партнерство зі США і звинуватив польський уряд в "лицемірстві" за те, що Варшава гостро критикує співпрацю Будапешта з Москвою.

“У Варшаві наші польські брати ведуть найлицемірськішу політику, нападаючи на нас за наші ділові відносини з росіянами в той час, як вони самі з задоволенням ведуть з ними справи”, - подає слова Орбана офіційний урядовий вебсайт.

Ті закиди викликали гостру реакцію у Варшаві, де міністр закордонних справ Радослав Сікорський сказав, що Угорщині бракує друзів через егоїзм уряду в Будапешті.

“Я не бачу як ця угорська симетрія, розміщення себе між Москвою і Брюсселем, посилює вплив Угорщини. Натомість вона всіх дратує”, - сказав польський міністр в інтерв’ю вебсайту Visegrad Insight.

Напередодні його заступник Владислав Теофіл Бартошевський назвав заяви Орбана “антиєвропейськими, антиукраїнськими і антипольськими” і висловив запитання щодо виправданості членства Угорщини в ЄС і в НАТО.

Угорський міністр закордонних справ Петер Сіярто для відповіді використав свій допис у Facebook, де написав: “Задля збереження польсько-угорського братерства ми довго терпіли провокації та лицемірство нинішнього польського уряду, але тепер келих переповнений”.

Сіярто повторив твердження прем’єр-міністра Орбана про те, що “поляки є у списках покупців однієї з найбільших російських нафтових компаній”.

Дискусії про російську нафту активізувалися після того, як Україна обмежила транзит російської до Угорщини і Словаччини внаслідок розширення Києвом санкцій проти російської компанії Лукойл.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG