Спеціальні потреби

Мелоні вказала на китайську економічну підтримку Росії попри російську агресію проти України


Джорджа Мелоні приїхала в Китай з п’ятиденним візитом. 30 липня 2024 р.
Джорджа Мелоні приїхала в Китай з п’ятиденним візитом. 30 липня 2024 р.

Італійська прем’єр-міністрка Джорджа Мелоні під час першого офіційного візиту до Китаю заявила про прагнення “відновити” відносини і “збалансувати” торгівлю між двома країнами.

Вказуючи на перешкоди у відносинах західних країн з Китаєм вона назвала китайську економічну підтримку Росії в умовах російської війни проти України.

Джорджа Мелоні повідомила журналістам, що у розмовах з китайськими посадовцями вона наголошувала на тому, що російська агресія проти України є прямим нападом на міжнародний мир і норми міжнародного права.

"Китайська підтримка російського промислового потенціалу є елементом великого тертя", - сказала Мелоні.

Вона також зауважила, що Китай, який наголошує на принципах суверенітету і територіальної цілісності міг би стати чинником у "досягненні справедливого миру в Україні на основі саме з тих принципів".

Китай завжди наголошує на своїй миролюбності і повазі до міжнародних законів, але китайські керівники ніколи відкрито не засудили напад Росії на Україну і досі не закликали вивести російські війська з української території.

Натомість Китай розвиває співпрацю з Росією, купуючи російські енергоносії та сировину і постачаючи матеріали, складники і техніку так званого подвійного призначення.

Італія на Шовковому шляху

Італія була єдиною державою Групи 7, яка з 2019 року брала участь у китайській ініціативі Поясу і шляху - міжнародній програмі торгівлі та інвестиційних проєктів, яку також називають Новим шовковим шляхом.

Але Джорджа Мелоні, прийшовши до влади 2022 року, назвала італійське залучення до тієї китайської програми “серйозною помилкою” попереднього уряду і відкликала підпис Італії.

Італія також дала зрозуміти, що на голосуванні у жовтні готова підтримати план Європейської комісії запровадити 37% мито на імпорт в ЄС китайських електромобілів.

На зустрічі з китайським керівником Сі Цзіньпінем Джорджа Мелоні назвала Китай “надзвичайно важливим партнером Італії в економіці, торгівлі та культурній співпраці”.

Спілкуючись з журналістами вона наголосила на потребі “зміцнення співпраці з намірами… чітко збалансувати торгівлю”.

“Сьогодні італійські інвестиції в Китаї втричі перевищують китайські інвестиції в Італії. Ми чітко прагнемо працювати над усуненням перешкод для доступу наших виробів на китайський ринок”, - цитує Джорджу Мелоні агенція Reuters.

Італійська прем'єр-міністрка підкреслила: “Як я не раз казала, ми були єдиними з великих держав західної Європи в Шовковому шляху. Але ми не були країною з найкращою торгівлею з Китаєм. Зовсім ні”.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG