Спеціальні потреби

Бронза Харлан - "найвагоміша" медаль в її кар'єрі. Західні медіа про умови, в яких на Олімпіаді виступають українські атлети


Українська шаблістка Ольга Харлан після перемоги Себін Чой у поєдинку за бронзову медаль серед жінок під час Олімпійських ігор у Парижі 2024 року в Гран-Пале, 29 липня 2024. Юкіхіто Тагучі-USA TODAY Sports/Reuters
Українська шаблістка Ольга Харлан після перемоги Себін Чой у поєдинку за бронзову медаль серед жінок під час Олімпійських ігор у Парижі 2024 року в Гран-Пале, 29 липня 2024. Юкіхіто Тагучі-USA TODAY Sports/Reuters

Перша для України медаль на Олімпіаді у Парижі стала чи не найвагомішою нагородою для шаблістки Ольги Харлан. Про це пише New York Times.

Харлан - олімпійська чемпіонка 2008 року та срібна призерка Олімпійських ігор 2016 року в командній першості, триразова бронзова призерка Олімпійських ігор (2012, 2016 та 2024) в індивідуальній першості.

Але зараз "бронза" для шаблістки має особливу цінність з огляду на обставини, в яких опинився український спорт та все суспільство через російську війну, зауважує газета. Свою перемогу Харлан присвятила Україні. "Україно, я тебе люблю, для тебе, рідна, це для тебе", - емоційно сказала спортсменка після перемоги над шаблісткою з Південної Кореї.

The Guardian також відзначає, що хоча олімпійське "золото" й "срібло" забрали француженки Манон Апіті-Брюне і Сара Бальцер, але значення досягнення Харлан на Іграх матиме ширший резонанс для її співвітчизників.

Тим часом Washington Post розповідає історію 18-річного Олексія Середи, який виступав разом із Кіріллом Болюхом у фіналі в синхронних стрибках з 10-метрової вишки і показав п'ятий результат. Спортсмен родом з Миколаєва, а його батько зараз захищає Україну.

Газета розповідає про умови, невідомі спортсменам з інших країн, але в яких Середа та інші українські атлети змушені готуватись до змагань: відключення світла, постійні тривоги та переживання за своїх рідних на фронті.

"Єдине, може, щось було повʼязано з моєю травмою, але я все одно себе звинувачуватиму, мабуть, до кінця життя. Просто прикро, що через мене й Кірюха постраждав: я себе підвів, тренерів, країну, усіх", - поділився розпачем від невдачі Середа.

"Невдовзі Середа та Болюх, яких не було в списку на 10-метрові індивідуальні змагання, попрямували коридором і через двері, а голос Олімпіади-2024 покинув Олімпіаду, намагаючись повернутися на "наступну", а потім "ще одну".

Українці Олексій Середа та Кірілл Болюх виконують синхронний стрибок у воду з 10-метрової вишки. REUTERS/Leah Millis
Українці Олексій Середа та Кірілл Болюх виконують синхронний стрибок у воду з 10-метрової вишки. REUTERS/Leah Millis

Українці не можуть залишити досвід війни вдома, пише Associated Press. Для збірної це зробило п'ятничну церемонію відкриття вздовж річки Сени ще більш пам'ятною, пише агенція.

AP також цитує президента Національного олімпійського комітету України Вадима Гутцайта: "Коли ми пливли в жовто-блакитних кольорах, з нашим прапором... Це було приємно, і те, що люди встали і вітали нас оплесками". "Наша місія на Олімпіаді — нагадати світу, що Україна вижила", — додав він.

Гутцайт також привітав обмежену кількість російських спортсменів на Олімпіаді в Парижі, які повинні виступати під нейтральним прапором.

В інтерв'ю він розповів, що Україна домагається обмежень для російських і білоруських спортсменів від самого початку вторгнення в 2022 році і продовжувала тиснути майже до початку змагань у Парижі: "Під час війни їм не місце в міжнародному світі. Тому що кожного дня вбивають наших людей, жінок і дітей. Кожен день нас бомблять, і ракети літають над нашою країною".

Агенція нагадує, що в Іграх беруть участь лише 15 російських спортсменів, які офіційно не представлятимуть Росію. Росії та сусідній Білорусі заборонили відправляти національні збірні через війну в Україні, тому спортсмени, яким дозволено брати участь у змаганнях з цих країн, будуть робити це в нейтральному статусі, включно зі зіркою тенісу Даніїлом Медведєвим, який виграв US Open у 2021 році.

Під час Олімпіади у Токіо в 2021 році Росія мала понад 300 спортсменів, які брали участь під новою назвою ОКР (Олімпійський комітет Росії) через допінговий скандал. Вони здобули 71 медаль.

Але війна також вплинула на участь України в Олімпійських іграх, яку представляє найменша делегація в історії літньої Олімпіади — 140 спортсменів у 26 видах спорту, зазначає AP.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG