Спеціальні потреби

Молдова висилає працівника посольства РФ після обшуків у парламенті


Ілюстративне фото. Урядова будівля у Кишиневі. AP Photo/Vadim Ghirda
Ілюстративне фото. Урядова будівля у Кишиневі. AP Photo/Vadim Ghirda

Посла Росії в Кишиневі Олега Васнєцова вранці 1 серпня викликали до Міністерства закордонних справ Молдови, щоб повідомити, що працівник посольства оголошений небажаною особою в Республіці Молдова.

Як повідомляє місцева служба Радіо Свобода, після цього російський посол та МЗС РФ заявили, що дії влади Молдови є "недружніми" і що від Москви буде відповідь.

Міністерство закордонних справ у Кишиневі уточнило, що російський дипломат має 48 годин, щоб залишити територію Республіки Молдова. Його висилка відбулася відразу після обшуків у парламенті, проведених 31 липня співробітниками Служби розвідки і безпеки (SIS) і Прокуратури боротьби зі злочинністю та особливо важливими справами Молдови (PCCOCS).

Після цих обшуків на 72 години було затримано депутата парламенту і працівника прикордонної поліції за підозрою у державній зраді і змові. За версією прокуратури, вони збирали і передавали російському дипломату в Кишиневі інформацію, яка "шкодить інтересам Республіки Молдова".

Васнєцов назвав "дивним" те, що російський дипломат був оголошений персоною нон грата, доки не завершено розслідування і "не зібрана доказова база".

Коментуючи затримання двох чиновників, президент Майя Санду заявила в інтерв’ю Jurnal TV, що "найголовніше зараз – переконатися, що цей приклад державної зради буде покараний найсуворішим чином, як того вимагає закон".

Рік тому Молдова вислала 45 з 70 російських дипломатів і технічних співробітників російського посольства після того, як журналістське розслідування виявило "надмірну" кількість антен на будівлях посольства.

Оновлений список після висилки російських дипломатів показує, що в посольстві Росії в Кишиневі залишилося 10 дипломатів, які були акредитовані в Республіці Молдова в різні періоди – з 2013 по 2022 рік.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG