Спеціальні потреби

Німеччина видала ордер на арешт українця, підозрюваного у диверсії на "Північному потоці"


Витік газу з "Північного потоку-2" у Балтійському морі поблизу острова Борнгольм, Данія, 27 вересня 2022 року. (Фото: Командування оборони Данії/роздатковий матеріал через REUTERS)
Витік газу з "Північного потоку-2" у Балтійському морі поблизу острова Борнгольм, Данія, 27 вересня 2022 року. (Фото: Командування оборони Данії/роздатковий матеріал через REUTERS)

Прокуратура Німеччини видала ордер на арешт українця, якого підозрюють у вчиненні диверсії на газогоні "Північний потік" у Балтійському морі у вересні 2022.

Про це повідомили німецька телекомпанія ARD та газети Die Zeit і Sueddeutsche Zeitung, не називаючи джерел інформації.

Європейський ордер на арешт був поданий у червні на чоловіка, відомого лише як Володимир З., і чия остання відома адреса значиться у Польщі.

За даними медіа, німецькі слідчі вважають, що українець, який є інструктором з дайвінгу, був одним із водолазів, які заклали вибухові пристрої на трубопроводах "Північного потоку".

Підписуйтесь на Голос Америки Українською у WhatsApp, Viber і Telegram!

Генеральна прокуратура та міністерство внутрішніх справ Німеччини відмовилися коментувати ці повідомлення.

Тим часом польська національна прокуратура підтвердила агентству Reuters, що Польща отримала виданий німецькою владою європейський ордер на арешт громадянина України Володимира З.

Втім прокуратура додала, що Володимир З. не був заарештований у Польщі, оскільки він виїхав до України на початку липня.

Німецька прокуратура ідентифікувала ще одного чоловіка й одну жінка - також українських інструкторів з дайвінгу - в ході розслідування, як ймовірних співучасників. Однак наразі ордерів на їхній арешт видано не було.

У вересні 2022 року на трубопроводах "Північного потоку" 1 та 2 біля данського острова Борнгольм було виявлено чотири великі витоки газу. Сейсмічні служби зафіксували два підводні вибухи незадовго до цього.

На момент вибухів, які зруйнували трубопроводи, газогін не працював, адже Росія припинила постачання газу до Європи цим маршрутом, що багато аналітиків вважали відповіддю Москви на санкції, введені проти Росії через повномасштабне вторгнення в Україну.

Втім у трубах газогону ще містився газ, який потрапив через воду в атмосферу. Хоча витоки сталися в міжнародних водах, два були розташовані у виключній економічній зоні Данії, а два інші – у Швеції.

Росія звинуватила у вибухах Сполучені Штати, Велику Британію та Україну, які заперечили свою причетність до диверсії.

Німеччина, Данія та Швеція розпочали розслідування інциденту. Згодом шведи знайшли сліди вибухівки на деяких предметах, вилучених із місця вибухів, підтвердивши у такий спосіб навмисний характер вибухів.

Втім Швеція і Данія закрили свої розслідування у лютому 2024 року, не виявивши підозрюваних у диверсії.

У січні 2023 року Німеччина здійснила обшук на судні, яке, за підозрою, могло бути використане для перевезення вибухівки. Берлін повідомив ООН, що, вірогідно, спеціалізовані водолази могли прикріпити вибухові пристрої до трубопроводів на глибині близько 70-80 метрів.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG