Спеціальні потреби

Яресько: Неможливо підвищувати податки без закриття сірих сфер податкової та митниці


Фото для ілюстрації: кордон Польщі та України. В червні МВФ додав заходи із реформи митниці до своєї програми кредитування України
Фото для ілюстрації: кордон Польщі та України. В червні МВФ додав заходи із реформи митниці до своєї програми кредитування України

У вересні на українців може чекати підвищення податків, зокрема йдеться про підвищення військового збору. Відповідний законопроєкт схвалив до розгляду комітет Верховної ради, а голосування заплановане на початок вересня.

Уряд звернувся до збільшення податків в рамках програми МВФ, що наголошує на мобілізації внутрішніх доходів країни.

Місія МВФ, як повідомили джерела Bloomberg, розпочне роботу в Україні 4 вересня, дослідить бюджетну пропозицію уряду та визначить, чи відповідає вона умовам виділення Києву наступного траншу кредиту обсягом 1,1 млрд дол.

Програма МВФ включає не лише підвищення податків, йдеться також про реформу митниці й закриття так званих "сірих зон" в оподаткуванні та на митниці, наголошує Наталя Яресько, яка опікується програмами суверенних трансформацій в EY-Parthenon.

В червні МВФ додав до програми щодо України умови з реформи управління митницею, що включає "суттєву участь міжнародних експертів" в призначеннях керівників зі строком виконання до кінця жовтня 2024 року, а також модернізацію митних правил.

Бізнес не сприйме, якщо йтиметься лише про підвищення податків, а сірі зони залишаться, каже Яресько у коментарі Голосу Америки.

"Якщо юридично організований ресторан платить нормальні податки, а через дорогу ресторан платить по ФОП і не платить корпоративний податок, наприклад, той, хто робить по закону не зможе конкурувати", - навела приклад колишня міністерка фінансів України.

З нею погоджується і професор каліфорнійського університету Берклі Юрій Городніченко. Городніченко вважає, що одним зі способів збільшити податкові надходження є зменшити тіньову економіку.

Коли американський конгресмен розуміє, що там крутиться, хтось там казав 3 мільярди, хтось там казав 5 мільярдів, які мали піти в бюджет, то вони сподіваються, що ми будемо допомагати, але ви самі будете собі допомагати
Наталя Яресько

"Очевидно, що треба працювати над розширенням податкової бази, треба боротися з ухилянням від податків, з контрабандою і тому подібними речами для того, щоб не збільшувати податки на білий сектор економіки", - каже Городніченко в інтерв'ю Голосу Америки.

Ділові асоціації України також озвучили занепокоєння, що податкові ініціативи уряду ризикують збільшити навантаження на доброчесний бізнес і не приділяють достатньо уваги виведенню економіки з тіні.

Яресько наголошує - за питаннями детінізації економіки уважно слідкують і міжнародні донори: "Коли американський конгресмен розуміє, що там крутиться, хтось там казав 3 мільярди, хтось там казав 5 мільярдів, які мали піти в бюджет, то вони сподіваються, що ми будемо допомагати, але ви самі не будете собі допомагати".

Хоча бізнес в Україні зараз перебуває у скрутному становищі, більшість із компаній свідомо ставляться до сплати податків, переконана експертка. "Більшість із бізнесів розуміють, що це їхній патріотичний обов'язок - платити податки, і ми знаємо, щодо дуже багато українських підприємців дуже багато донатять, бо розуміють, що їхнє існування залежить від можливості ЗСУ обороняти країну".

Повне інтерв'ю з Наталею Яресько читайте на сайті Української служби Голосу Америки вже незабаром.

  • 16x9 Image

    Оксана Бедратенко

    Вебредакторка, журналістка, економічна оглядачка Української служби Голосу Америки. Висвітлюю теми міжнародних санкцій, економіки воєнного часу, світові тенденції на ринках нафти та газу, новини фінансової сфери. Пояснюю просто складні теми міжнародних відносин, економіки США, України та світу, як в розлогих статтях, так і в коротких графічних відео.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG