Спеціальні потреби

На конференції за результатами Саміту миру в Україні йшлося про продовольчу безпеку


Джон Файнер, заступник радника з національної безпеки США, особисто приєднався до зустрічі щодо продовольчої безпеки під час свого візиту до Києва,
Джон Файнер, заступник радника з національної безпеки США, особисто приєднався до зустрічі щодо продовольчої безпеки під час свого візиту до Києва,

Україна заявила, що 75 країн і міжнародних організацій узгодили "спільне бачення" заходів щодо забезпечення безперебійного постачання української сільськогосподарської продукції та сприяння глобальній продовольчій безпеці. Ці питання викликають серйозне занепокоєння після вторгнення Росії у 2022 році.

В Офісі президента заявили, що онлайн-зустріч представників країн і організацій, що відбулася в рамках мирного саміту, який організувала Швейцарія в червні, також зобов’язалася докласти додаткових зусиль для імплементації міжнародного права.

Україна є основним виробником пшениці та кукурудзи, і ООН заявила, що ризик голоду для мільйонів людей у всьому світі більший через ріст цін на продукти харчування.

Портова інфраструктура України зазнавала частих обстрілів після того, як Росія минулого року вийшла з угоди за посередництва ООН, яка гарантувала безпечні поставки українського зерна.

Проте відновлення логістики через порти на півдні Одеської області допомогло відновити перевезення.

Україна заявила, що за весь сезон 2023/24 експортувала 69,86 млн метричних тонн зерна, олії та насіння олійних культур.

До вторгнення Росії, Україна експортувала Чорним морем до 6 мільйонів тонн зерна на місяць.

Серед кроків, які обговорювалися на нараді в середу, були безпека комерційного судноплавства в Чорноморському та Азовському басейнах і захист торгових шляхів, йдеться в повідомленні Офісу президента.

Також йдеться про відновлення та протиповітряний захист портової інфраструктури України та збільшення виробничих потужностей аграрного сектору країни.

Джон Файнер, заступник радника з національної безпеки США, який особисто приєднався до зустрічі під час свого візиту до Києва, сказав, що стійкість України та її підтримка з боку країн-партнерів дозволили їй захистити свій експорт і відкинути російський Чорноморський флот.

Зустріч у середу була другою в серії засідань робочих груп після червневого саміту, які включали обговорення енергетичної безпеки в серпні. На третій запланованій зустрічі йтиметься про звільнення ув'язнених і депортованих осіб, повідомили в Офісі президента.

На форумі щодо продовольчої безпеки Файнер підкреслив важливість безпеки Чорного моря для світу, повідомляє посолка США в Україні Бріджит Брінк.

Під час візиту до Києва Файнер також провів низку зустрічей з українськими посадовцями. На зустрічі з керівником Офісу президента України Андрієм Єрмаком та членами уряду Файнер почув інформацію про останні події на фронті, обговорив посилення санкцій проти Росії, важливість продовольчої безпеки, підготовку України до зимового сезону.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG