Спеціальні потреби

Блінкен: Росія отримала балістичні ракети від Ірану і скоро зможе використати їх проти України


Держсекретар США Ентоні Блінкен і міністр закордонних справ Великої Британії Девід Ламмі проводять спільну пресконференцію в Лондоні, 10 вересня 2024. Марк Шифельбейн / AFP
Держсекретар США Ентоні Блінкен і міністр закордонних справ Великої Британії Девід Ламмі проводять спільну пресконференцію в Лондоні, 10 вересня 2024. Марк Шифельбейн / AFP

Росія отримала балістичні ракети малої дальності від Ірану, які вона може використати проти України протягом наступних кількох тижнів.

Цей розвиток подій і зростання співпраці між Росією та Іраном загрожують європейській безпеці та демонструють, як дестабілізаційний вплив Ірану виходить далеко за межі Близького Сходу
Ентоні Блінкен

Про це 10 вересня заявив держсекретар США Ентоні Блінкен на спільній пресконференції у Лондоні з британським міністром закордонних справ Девідом Ламмі. Дипломати також оголосили про свій спільний візит до Києва найближчими днями.

"Росія зараз отримала постачання цих балістичних ракет і, ймовірно, за кілька тижнів використає їх в Україні проти українців", - зазначив Блінкен, посилаючись на дані розвідки, які США, за його словами, надали союзникам.

"Новий президент і міністр закордонних справ Ірану неодноразово заявляли, що вони хочуть відновити взаємодію з Європою. Вони хочуть отримати пом'якшення санкцій. Подібні дестабілізаційні дії досягають прямо протилежного", - додав він, пояснивши, що російські військовослужбовці пройшли в Ірані тренування з використання ракети Fath-360, яка має радіус дії 120 кілометрів.

За словами держсекретаря, у війні проти України російський президент Владімір Путін дедалі більше покладається на допомогу Ірану та Північної Кореї.

Іранські ракети дозволять Росії використовувати більше власних ракет для ураження цілей, розташованих далі від лінії фронту в Україні, пояснив він.

"Ми попереджали Іран в приватному порядку, що такий крок означатиме драматичну ескалацію, - додав Блінкен. - Цей розвиток подій і зростання співпраці між Росією та Іраном загрожують європейській безпеці та демонструють, як дестабілізаційний вплив Ірану виходить далеко за межі Близького Сходу".

Ламмі також назвав ймовірну передачу балістичних ракет Іраном Росії "суттєвою ескалацією".

За словами Блінкена, Росія ділиться з Іраном технологіями, включно у ядерній сфері.

В цьому контексті Сполучені Штати та їхні союзники планують запровадити нові санкції проти Ірану, у тому числі й щодо державної іранської авіакомпанії Iran Air.

Як повідомляв раніше Голос Америки, 9 вересня про наявність вірогідної інформації від союзників щодо надання Іраном балістичних ракет Росії заявив офіційний представник Єврокомісії Петер Стано.

У спільній заяві урядів Франції, Німеччини та Великої Британії було висловлено рішуче засудження передачі іранських балістичних ракет Росії.

Три країни також висловили намір запровадити санкції проти авіакомпанії Iran Air, зокрема, скасувати двосторонні угоди про авіасполучення з Іраном.

"Цей акт є ескалацією як з боку Ірану, так і Росії, та є прямою загрозою європейській безпеці", — йдеться у заяві трьох країн.

Уряди європейських країн також закликали Іран негайно припинити будь-яку підтримку Росії у її війні проти України.

У статті використано матеріали агентства Reuters.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG