Спеціальні потреби

Яка проблема з Telegram?


Засновник і власник Telegram Павел Дуров був затриманий 24 серпня 2024 р. у Франції і після чотириденних допитів французька прокуратура оголосила, що проти нього відкрите слідство за звинуваченнями, що платформа Telegram сприяє діяльності злочинців.
Засновник і власник Telegram Павел Дуров був затриманий 24 серпня 2024 р. у Франції і після чотириденних допитів французька прокуратура оголосила, що проти нього відкрите слідство за звинуваченнями, що платформа Telegram сприяє діяльності злочинців.

“Telegram в нашому розумінні це реальна загроза національній безпеці”, - вважає керівник української військової розвідки Кирило Буданов.

Начальник Головного управління розвідки Міністерства Оборони України у розмові з українським поетом-воїном Сергієм Жаданом у програмі Радіо Хартія 7 вересня наголосив, що саме платформа Telegram стала головним джерелом, з якого українці отримують інформацію.

Зараз нас атакують не лише бомби, але й фейки.
Володимр Зеленський 24 лютого 2022 р.

Застереження Буданова з’явилося після того, як французька прокуратура 24 серпня заарештувала керівника і власника компанії Telegram Павла Дурова, протримала його, допитуючи, чотири дні, а потім відпустила під €5 млн застави з забороною виїздити з Франції на час розслідування.

Звинувачення французької прокуратури і побоювання щодо Telegram, про які говорить головний український розвідник, відрізняються.

У Франції стурбовані насамперед тим, що Telegram використовують злочинці, і що компанія Дурова відмовлялася співпрацювати зі службами охорони закону, а натомість потурала діям організованих банд пов’язаних з шахрайством, торгівлею наркотиками, з поширенню дитячої порнографії тощо.

В Україні, яка захищається від агресії Росії, зараз більше стурбовані інформаційною війною і тим, як російська пропаганда й дезінформація може впливати на українське суспільство.

Інші платформи, каже Буданов, наприклад X (Twitter), такої небезпеки як Telegram для України не становлять, бо, за його словами, “це не те джерело, яке масово використовує противник”.

Популярність в Україні

Платформа Telegram і її застосунок у смартфонах одна з поширених у світі, але особливість полягає в тому, що вона має порівняно мало користувачів в західних країнах.

Масово Telegram користуються в Росії, а за кількістю завантажень застосунку 2023 року на першому місці була Індія.

24 лютого 2022 року президент Володимир Зеленський у Telegram поширив відео, в якому оголосив про початок російського вторгнення і запровадження воєнного стану в Україні.

В той день Зеленський обіцяв виходити з “достовірною“ інформацією щогодини, наголосивши: “Зараз нас атакують не лише бомби, але й фейки. Важливо отримувати правду з офіційних джерел”.

СБУ, Зеленський, розвідка, депутати, партії, вони викладають інформацію іноді частіше і швидше в Телеграмі...
Назар Токар

“Телеграм з'явився в Україні масово і став популярним наприкінці 2018 року, тобто якраз напередодні виборів. І коли вибори пройшли, змінилася влада, то Телеграм поступово, але дуже швидко став основним джерелом як для споживання, так і для викладання інформації”, - сказав у розмові з Голосом Америки Назар Токар, активіст проєкту Кремлінґрам.

Назар Токар каже, що платформа має очевидні переваги й зручності, але він разом з групою однодумців переконує, що Telegram це небезпечний інструмент в руках Москви.

“СБУ, Зеленський, розвідка, депутати, партії, вони викладають інформацію іноді частіше і швидше в Телеграмі, ніж у інших офіційних ресурсах на кшталт Фейсбука або навіть якого-небудь приватного сайту або сайту організації. Тому зараз від Телеграму дуже залежить інформаційно наш соціум”, - підкреслює активіст.

Президент Зеленський, відгукуючись на повідомлення про затримання Павла Дурова і на звинувачення оголошені у Франції, сказав, що не знає подробиць справи.

Але Зеленський підкреслив, що “на сьогодні це ніяк не впливає на те, що Telegram працює в Україні”, а подальші кроки щодо платформи, на його думку, повинні узгоджуватися з тим, що вирішуватимуть в Європейському Союзі.

Застереження Буданову

Українські критики Telegram не лише стверджують, що Павел Дуров напевне принаймні до певної міри співпрацює з Кремлем і підкреслюють, що інформацію на платформі, зокрема з листування користувачів, можуть аналізувати російські служби.

“Окрім того, що Телеграм не є захищеним, як він себе позиціонує, він має, по-перше, сервери на території Російської Федерації, по-друге, він має працівників, розробників на території Росії. І сам Дуров, хоча він і робив вигляд, що його вижили, і втік із Росії в 2014 році, нещодавно стало відомо, вже підтверджено, що він туди їздив щонайменше приблизно щомісяця протягом 2015-2021 років”, - підкреслює Назар Токар.

Компанія Telegram наголошує на незалежності і офіційно каже, що її розробники, більшість яких походять з Росії, базуються в Дубаї.

Окрім Павла Дурова ключовою особою в Telegram є його старший брат Ніколай - автор шифрувального коду та інших елементів програмного забезпечення платформи.

Ніколай Дуров, з яким також хочуть розмовляти французькі слідчі, офіційно є працівником математичного інституту в Санкт-Петербурзі в Росії.

Назар Токар також має окреме застереження, яке може стосуватися і, наприклад, керівника української розвідки Кирила Буданова.

“Telegram, окрім власне листування, має доступ до безлічі інших параметрів. Це і параметри вашого телефону, і встановлені інші програми, і галерея, і список контактів, і геопозиція, і ще дуже-дуже багато даних. Всі ці дані збираються та аналізуються всіма великими платформами. Це нормальна практика. Facebook, Whatsapp, Signal, дещо в меншій ступені, TikTok, збирають і аналізують колосальний об'єм інформації. Не є виключенням і Telegram. Але, якщо, згадані вище, компанії діють за законами Євросоюзу і Штатів, то Телеграм не підпорядковується ні першому, ні другому. Він діє за законом Російської Федерації”, - каже активіст.

Назар Токар пропонує взяти до прикладу начальника української військової розвідки:

“Буданов заявляє, що в нього нема Telegram, і його телефон, м'яко кажучи, не є публічним. При цьому у деяких людей, які користуються Telegram, у них в контактах записаний так чи інакше Буданов. Це означає, що Telegram отримує список контактів всіх цих людей і завдяки цьому отримує дані про його телефон, його інші додаткові дані, які записані. Це може бути електронна пошта, це може бути додатковий номер телефону, це може бути будь-яка додаткова інформація, яка записана в телефонній книзі. До всієї цієї інформації має доступ також Telegram”.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG