Спеціальні потреби

Відповідь на нові погрози Путіна: "Росія розпочала війну і має її припинити"


Британський міністр Кір Стармер у дорозі до Вашингтона окремо не говорив про справу застосування Україною західних ракет для ударів в Росії. Але неофіційні джерела ще раніше натякали, що згода у цьому питанні майже досягнута. 12 вересня 2024 р.
Британський міністр Кір Стармер у дорозі до Вашингтона окремо не говорив про справу застосування Україною західних ракет для ударів в Росії. Але неофіційні джерела ще раніше натякали, що згода у цьому питанні майже досягнута. 12 вересня 2024 р.

В день візиту британського прем’єр-міністра Кіра Стармера до Вашингтона з повідомленнями, що Велика Британія і США обговорюють право України застосовувати західну зброю проти цілей в Росії, Москва оголосила застереження, а також про вислання шести британських дипломатів.

Лондон назвав тему допомоги Україні в умовах “триваючого варварського вторгнення Росії” серед головних, які Стармер обговорюватиме з президентом Джо Байденом у п'ятницю 13 вересня.

В урядовому повідомленні також йдеться, що керівники обговорять “нагальну потребу досягнення домовленості про припинення вогню і звільнення всіх заручників на Близькому Сході”.

Британія і США, сказано там, “зосереджуються на стратегії і на тому, як досягти поступу до довготермінових розв'язань для обидвох конфліктів.”

Цього ж дня в Москві оголосили про позбавлення статусу шістьох британських дипломатів, звинувативши їх у “шпіонажі та загрозі безпеці Росії”.

Оголошенню передувала заява президента Владіміра Путіна, що удари ракетами західного виробництва по території Росії означало б, що “країни НАТО, Сполучені Штати і європейські країни воюють проти Росії”.

Путін пригрозив "відповідними рішеннями, виходячи з тих загроз, які нам будуть створюватися".

Британський прем'єр-міністр Кір Стармер відповів на те застереження Путіна зауваженням, що він не шукає конфлікту з Москвою і окремо наголосив, що саме Росія розпочала війну проти України і тому саме Росія може її негайно зупинити.

“Вони спричинили конфлікт. Саме вони діють протизаконно”, - додав Стармер у коментарі британським журналістам, які супроводжують його у поїздці до США.

На погрози Путіна серед перших відгукнувся прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск.

“Події в Україні і на українсько-російському фронті треба сприймати дуже серйозно, але я б не додавав надмірної ваги заявам президента Путіна. Вони радше показують складне становище, яке росіяни мають на фронті”, - сказав польський керівник на пресконференції у Варшаві.

Польща підтримує Україну в ударах вглиб Росії. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:32 0:00

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG