Спеціальні потреби

Україна має бити по Росії у відповідь, доводить британцям український посол генерал Залужний


Виступ посла України у Великій Британії генерала Валерія Залужного на з’їзді Лейбористської партії, який почався 22 вересня 2024 року у Ліверпулі.
Виступ посла України у Великій Британії генерала Валерія Залужного на з’їзді Лейбористської партії, який почався 22 вересня 2024 року у Ліверпулі.

Український посол у Великій Британії, колишній військовий командувач генерал Валерій Залужний, скористався промовою на з’їзді урядової Лейбористської партії, щоб подякувати британцям за допомогу в обороні України від російської агресії і закликати до кроків, які мали б сприяти українській перемозі.

Якщо Росія запускає ракети по будь-яких цілях в Україні, чи то цивільних, чи військових, то і Україна має повне право відповідати...
Валерій Залужний

Лейбористська партія, яка сформувала уряд на чолі з прем’єр-міністром Кіром Стармером, перемігши Консервативну партію на виборах у липні, наголошує, що буде продовжувати політику повної підтримки України.

Валерій Залужний виступав 22 вересня перед аудиторією в Ліверпулі, що складалася з партійних активістів та депутатів і урядовців серед яких був зокрема міністр закордонних справ Девід Ламмі та міністр оборони Джон Гілі.

Посол спочатку наголосив на історичній спадщині лівоцентристської Лейбористської партії у боротьбі з фашизмом і зокрема з гітлерівським нацизмом, що намагався підкорити Європу в часи Другої Світової війни.

“Лейбористська партія має горду історію протистояння фашизму і умиротворенню. Долучившись до коаліційного уряду часів війни у 1940-х роках, лейбористи запевнили, що Британія твердо боролася проти агресора”, - сказав генерал Залужний.

Він зауважив, що після війни саме за урядування лейбористської партії Британія відіграла провідну участь у створенні НАТО як основи системи безпеки у Європі.

Генерал Залужний сказав, що той досвід і розуміння важливості “сили і стримування”, зараз також є аргументом на користь “пришвидшеного” членства України в Альянсі.

Посол заявив, що підтримка вступу України в НАТО є головним елементом гарантій безпеки необхідних для тривкого миру.

10 пунктів

Гарантії безпеки України Валерій Залужний перерахував серед десяти пунктів, які він назвав головним з того, як новий лейбористський уряд Великої Британії може сприяти українській перемозі над російською агресією.

Валерій Залужний на трибуні з’їзду Лейбористської партії.
Валерій Залужний на трибуні з’їзду Лейбористської партії.

Першочерговою він назвав потребу забезпечити Україну достатньою кількістю новітньої зброї і зняти обмеження на її застосування.

“Якщо Росія запускає ракети по будь-яких цілях в Україні, чи то цивільних, чи військових, то і Україна має повне право відповідати таким самим чином, завдаючи сильних ударів по військових цілях в Росії. Хіба не про це 51-ша стаття Статуту ООН? Напевне так. Це не ескалація. Йдеться про принципи самооборони”, - наголосив посол.

Також Валерій Залужний заявив, що “вже зараз” партнери можуть допомогти захистити український повітряний простір, збиваючи російські ракети і дрони на заході України.

Він нагадав про потребу втілення санкцій щодо Росії і використання насамперед російських грошей, заморожених на заході російських активів, для допомоги Україні, а не грошей західних платників податків.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG