Спеціальні потреби

Дозвіл Україні бити вглиб Росії може стати шансом для Байдена "перекроїти свою спадщину", пишуть оглядачі


Наслідки ударів безпілотників по російській військовій базі в місті Торопець Тверської області (Росія). 18 вересня 2024 року. Maxar Technologies/REUTERS
Наслідки ударів безпілотників по російській військовій базі в місті Торопець Тверської області (Росія). 18 вересня 2024 року. Maxar Technologies/REUTERS

США і Британія можуть непублічно дати дозвіл Україні бити вглиб Росії далекобійними ракетами Storm Shadow. Однак офіційне оголошення може бути зроблене пізніше, щоб зберегти воєнну таємницю й заскочити російські сили зненацька, повідомило 20-го вересня видання The Times.

Позиція Вашингтона і західних союзників

У середині вересня президент США Джо Байден у Вашингтоні, відповідаючи на запитання, чи дозволить він Україні використовувати американську зброю більшої дальності для ударів у глибині РФ, сказав: "Ми зараз це вирішуємо". Тоді CNN написало, що це свідчить про відкритість Білого дому до змін у цій політиці. А New York Times уточнювало, що Байден готовий дозволити Києву бити західною зброєю вглиб Росії, однак не американською зброєю, як-то ATACMS.

Понад тиждень потому офіційних оголошень у цьому питанні не було, хоча в останні місяці його активно просуває українська влада, зокрема президент України Володимир Зеленський. Так під час своєї зустрічі у Білому домі Зеленський має намір особисто просити Байдена про ці послаблення для Києва, повідомляють західні видання.

Британія заявляла, що готова дозволити Україні використовувати Storm Shadow на свій розсуд, "але Білий дім залишається скептичним", пише The Guardian і додає, що прем'єр Кір Стармер не зміг переконати в цьому Байдена під час приватних переговорів минулого тижня у Вашингтоні.

До офіційних закликів послабити для Києва обмеження на ураження воєнних цілей у Росії доєдналась прем'єрка Данії Метте Фредеріксен: "Я пропоную: закінчімо дискусію про червоні лінії. І не зволікаймо з тим, що потрібно Україні, щоб не тільки захистити себе, але й виштовхнути Росію". Раніше такі заклики озвучували зокрема представники Фінляндії, Швеції, країн Балтії, високопосадовці ЄС і НАТО.

Джерела The Times вказують на те, що союзники можуть готувати відповідне рішення у тиждень проведення головних подій Генасамблеї ООН, або Білий дім може дочекатись, поки Зеленський представить Байдену свій "план перемоги" 26 вересня. Офіційних підтверджень цієї інформації немає.

ATACMS, Storm Shadow, українські дрони

Ракети "земля-земля" ATACMS мають радіус дії до 300 км, що, "ймовірно, будуть високоефективними для знищення російських баз і військових злітно-посадкових смуг, звідки здійснюються авіаудари по українських містах", нагадує Guardian.

Ракети "повітря-земля" Storm Shadow сягають 250 кілометрів, розроблені Британіє і Францією і базуються на системах наведення США, також до їхнього складу входять італійські компоненти. Усі чотири країни мають підписати будь-які зміни в умовах їх використання, навіть якщо вони самі не є прямими постачальниками, додає Guardian.

Обидві системи можуть значно підсилити українські зусилля з атак на російські воєнні об'єкти, вважають оглядачі.

Австралійський воєнний експерт Мік Раян називає успіхи Києва в ураженні безпілотниками авіабаз, складів з боєприпасами й нафтосховищ у РФ "дивовижним досягненням" та "життєво важливим" компонентом для України, щоб припинити війну.

Головна мета таких атак - підірвати російську воєнну машину, завдавши ударів по військовій інфраструктурі та економічно важливому енергетичному комплексу РФ, пише Atlantic Council.

Оглядач вашингтонського аналітичного центру зауважує, що цими ударами Україна сподівається переконати своїх союзників у тому, що їхні побоювання ескалації надто перебільшені, й цей аргумент підтверджується численними іншими прикладами перетину "червоних ліній" без наслідків, каже Мік Раян. Зокрема, після того, як Україна частково знищила Чорноморський флот Росії та нещодавно здійснила вторгнення в Курську область Росії".

Заклики до Білого дому

Напередодні газета Washington Post опублікувала колонку своєї редакційної колегії, де сказано, що президент "Байден, схоже, менш схильний швидко реагувати на запит Києва щодо ATACMS", хоча "Україні терміново потрібна вся зброя, яку вона може отримати, щоб продовжувати відбивати агресію пана Путіна".

Газета зауважує, що від самого початку повномасштабного вторгнення Байден побоюється ескалації конфлікту, однак жодні попередні рішення - ані щодо передачі Києву танків, винищувачів F-16 чи дозволу ударів по території Росії - не призвели до того, що президент РФ Путін виконав свої погрози, включаючи ядерні.

"З більш точними, більш смертоносними західними ракетами можна було б вразити значно більше російських складів зброї, аеродромів і військових баз. (Інститут війни перелічує 245 потенційних цілей.) Можливо, це може змусити пана Путіна відвести свій смертоносний сховок далі від кордонів України", - пише WP.

Редакція газети додає: "Українцям може знадобитися навчання та допомога НАТО. Новим системам також можуть знадобитися суворі правила, щоб гарантувати, що уражаються лише законні військові цілі, а не цивільна інфраструктура. Але ставки в цьому конфлікті високі — виживання демократії, принцип непорушності кордонів, майбутнє Європейського Союзу та довіра до США. Пан Байден повинен швидко дати дозвіл і встановити основні правила".

Раніше Голос Америки розповідав, що до президента Байдена було спрямовано одразу два звернення від американських законодавців із закликом скасувати обмеження на удари зі зброї далекої дії по законних цілях всередині Росії. Звернення підписали конгресменам від обох партій - співголови Групи підтримки України в Конгресі (українського конгресового кокусу) та лише республіканські представники.

Окремий лист надіслали колишні посли, генерали й високопосадовці США. Колишні високопосадовці додали, що з огляду на останні повідомлення про передачу Іраном балістичних ракет Росії, "Україні слід надати право використовувати надану Заходом зброю для знищення об’єктів, де розміщені ці ракети... Набагато рентабельніше знищити лучника, ніж стрілу".

Спадщина Байдена

Прохання українців до Байдена "розширити список цілей, включивши в нього об’єкти за межами безпосереднього кордону з Росією" - "справедливе", пише у своїй колонці редактор Politico. Він додає: "Чи це ескалація? Не більше, ніж коли Україна просила передові американські танки Abrams, F-16 або армійські тактичні ракетні системи "земля-земля" (ATACMs) у США. Йдеться більше про те, щоб дати українцям можливість вести війну так добре, як вони можуть".

При цьому автор статті зазначає, що у свої останні чотири місяці на посаді глави Білого дому Байден більш ніж будь-коли дбає про свою спадщину. Як пише Politico, найбільшим занепокоєнням Вашингтона є навіть не ядерні погрози РФ, адже "покровитель Росії - Китай - наказав Путіну тримати цю шаблю у піхвах", натомість йдеться про ймовірність того, що Москва може озброювати сили на Близькому Сході, які можуть бити по американських військах та інтересах у регіоні.

Байден може дати полегшити обмеження для Києва після виборів президента у листопаді, припускає автор колонки, але зазначає, що американський президент та його команда "уникають" слова "перемога", коли говорять про допомогу Україні, використовуючи поняття "скільки буде потрібно".

Після хаотичного виведення американських військ з Афганістану, що призвело до захоплення влади Талібаном та залишення напризволяще тисяч афганців, які працювали з американцями, що показало, як США можуть покинути своїх союзників, "після чого президентство Байдена ніколи не оговталось", "Байден має шанс перекроїти свою спадщину за останні чотири місяці".

Або ж Байден може повторити історію промови "котлета по-київськи", - коли президент Джордж Буш-старший закликав українців відмовитись від думок про незалежність. "Вибір за ним", підсумовується у статті.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG