Спеціальні потреби

"Починають думати категоріями капітуляції" – Боррель про долучення Угорщини до ініціативи Китаю і Бразилії


Високий представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель у Нью-Йорку. 23 вересня 2024 р. (Фото ANGELA WEISS / AFP)
Високий представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель у Нью-Йорку. 23 вересня 2024 р. (Фото ANGELA WEISS / AFP)

Високий представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель засудив участь Угорщини в зустрічі в рамках ініціативи "Друзі за мир", скликаної Китаєм і Бразилією на полях Генеральної Асамблеї ООН для обговорення "мирного плану" для України.

Дії Угорщини Боррель прокоментував у пʼятницю, 27 вересня, у Нью-Йорку під час розмови в Раді з міжнародних відносин (Council on Foreign Relations).

Відповідаючи на запитання, чи продовжить ЄС підтримувати Україну, якщо США припинять надавати допомогу, Боррель сказав, що вважає, що сильна політична прихильність щодо підтримки України в Європі залишиться.

Але зазначив, що починає бачити деякі ознаки послаблення європейській єдності.

"Є певні країни-члени, не так багато, можливо, лише одна, звичайно не наймогутніша, які починають думати категоріями капітуляції, говорячи про мир. Звісно, ніхто не вживає слова "капітуляція", але їхні підходи цілком еквівалентні. І я вперше бачу, що держава-член ЄС бере участь сьогодні в зустрічі, скликаній Китаєм і Бразилією, аби обговорити мир за іншим підходом, ніж план Зеленського", – сказав Боррель.

Він додав, що це "унікальний випадок", і висловив упевненість, що такі настрої "не призведуть до пандемії серед держав-членів".

Як повідомляла агенція Reuters, у п’ятницю, 27 вересня, Китай і Бразилія продовжили просувати "план припинення війни в Україні" серед країн, що розвиваються, попри те, що президент України Володимир Зеленський відхилив цю ініціативу як таку, що відповідає інтересам Москви.

До зустрічі на полях Генеральної Асамблеї ООН під головуванням міністра закордонних справ Китаю Ван Ї та радника президента Бразилії Селсу Аморіма, за даними Reuters, долучилося 17 країн.

Серед них була й Угорщина, повідомило видання Híradó.

"Усьому світу набридла нездатність європейців і трансатлантичної спільноти покласти край цій війні в Європі," – цитує видання слова міністра закордонних справ Угорщини Петера Сіярто.

За його словами, серед країн, які приєдналися до цієї ініціативи, є зокрема Туреччина, Казахстан, Саудівська Аравія, Мексика, Замбія та Кенія.

За підсумками зустрічі міністр закордонних справ Китаю Ї заявив журналістам, що "Росія та Україна – сусіди, яких не можна відділити одне від одного, і дружба – єдиний реалістичний варіант".

Він додав, що країни продовжать зустрічатися у Нью-Йорку у рамках групи "Друзі за мир".

Як писав Голос Америки, президент України Володимир Зеленський поставив під сумнів справжні наміри Бразилії та Китаю, коли ці дві країни проголошують формулу миру.

"Коли китайсько-бразильський дует переростає у хор голосів – із кимось в Європі, кимось в Африці – і вони пропонують щось альтернативне справедливому миру, то постає питання: яким є їхній справжній інтерес?" – заявив Зеленський, звертаючись до світових лідерів, які зібрались в Нью-Йорку на засідання Генеральної Асамблеї ООН в середу.

Дивіться також:

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG