Спеціальні потреби

Індія відмовляється від купівлі ЗПГ з підсанкційного російського проєкту


Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді зустрічаються під час саміту країн Групи семи у Хіросімі, Японія, 20 травня 2023 року. (Фото: пресслужба президента України через AP)
Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді зустрічаються під час саміту країн Групи семи у Хіросімі, Японія, 20 травня 2023 року. (Фото: пресслужба президента України через AP)

Індія не буде купувати зріджений природний газ (ЗПГ), який походить з ключового російського проєкту Arctic LNG 2, що перебуває під санкціями західних країн. Про це 27 вересня заявив міністр нафти Індії Панкадж Джайн.

“Ми не купуватимемо з Arctic LNG 2. Ми не купуємо жодних товарів, які підпадають під санкції. Те, що перебуває під широкими санкціями, ми цього не торкаємося”, — сказав Джайн.

Ця заява відбулася на тлі запровадження Великою Британією 26 вересня додаткових санкцій проти п’яти суден та двох організації, залучених до транспортування російського скрапленого природного газу, в тому числі й з проєкту Arctic LNG 2, як повідомляв раніше Голос Америки.

Британський уряд вперше використав нові законодавчі повноваження для введення санкцій безпосередньо на судна, що транспортують СПГ.

“На початку цього року Велика Британія наклала санкції на Arctic LNG 2 разом із нашими союзниками у США та ЄС. Відтоді проєкт був змушений скоротити виробництво”, — заявив британський уряд з цього приводу.

“Сьогоднішні дії спираються на це, маючи за ціль судна та організації, залучені в російській галузі СПГ, які беруть участь у проєктах, важливих для майбутнього виробництва енергії в Росії”, - додано у повідомленні.

Від початку повномасштабної російської війни проти України Індія не приєдналася до міжнародних санкцій проти Росії, проте Нью-Делі послідовно висловлювався за повагу до суверенітету та територіальної цілісності, а також закликав Москву та Київ працювати разом і вирішити розбіжності шляхом переговорів.

Тим часом Індія стала одним з найбільших у світі імпортерів дешевшої російської нафти за часів повномасштабного вторгнення Росії в Україну, й після того, як Захід запровадив так звану стелю цін на цю російську сировину. Втім, як повідомляв раніше Голос Америки, принаймні частину закупівель Індія здійснює, допомагаючи США стримувати світові ціни на нафту.

Так посол США в Індії Ерік Гарсетті заявив під час конференції в американському Центрі міжнародної політики 9 травня цього року: “Індія купувала російську нафту, бо ми хотіли, щоб хтось її купив в рамках цінового ліміту. Це не було порушенням санкцій, це було частиною політики, бо ми не хотіли, щоб ціни на сировинні товари зросли. І вони це виконали”.

Згідно з умовами стелі цін, Росія може купувати страхування на послуги морських перевезень нафти лише якщо її ціна не перевищує 60 доларів за барель.

Ідеальний посередник для України?

Тим часом дипломатичні відносини між Україною та Індією розвиваються дуже активно. Зокрема, прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді став першим індійським лідером, який відвідав незалежну Україну у серпні цього року й пообіцяв бути “другом” для України. Втім, раніше Моді також називав “другом” російського президента Володимира Путіна.

Під час теперішньої сесії Генеральної Асамблеї ООН, президент України Володимир Зеленський знову зустрівся з індійським лідером. На зустрічі 23 вересня у Нью-Йорку Зеленський і Моді обговорили впровадження формули миру та підготовку до другого Саміту миру, повідомив Зеленський у соцмережах, подякувавши Моді за підтримку суверенітету й територіальної цілісності України.

Днем раніше, як повідомляв Голос Америки, за результатами зустрічі у США, лідери Австралії, Індії, Сполучених Штатів та Японії видали заяву, у якій вказали на те, що “застосування, погроза застосуванням ядерної зброї є неприпустимими в контексті війни” Росії в Україні. Вони висловили “велике занепокоєння” через російську війну, включаючи “жахливі та трагічні гуманітарні наслідки”, її вплив на продовольчу та енергетичну безпеку країн, що розвиваються.

“Кожен з нас бував в Україні після початку війни й на власні очі це бачив”, - додали у спільній заяві лідери так званого об'єднання Quad, закликавши дотримуватись міжнародного права, поважати Статут ООН та розв'язувати суперечки мирним чином.

У спілкуванні з виданням Politico неназваний високопоставлений український посадовець зазначив, що Київ бачить Індію як можливого найкращого посередника у досягненні прийнятної домовленості щодо закінчення війни з Росією.

За словами українського посадовця, на які посилається Politico, під час зустрічі із Зеленським у Києві Моді “чітко дав зрозуміти”, що попри компроміс щодо певних речей, на який Україна повинна буде пристати для припинення російського вторгнення, “будь-які пропозиції щодо припинення війни не повинні включати віддачу території Росії”.

“Індія може бути єдиним глобальним гравцем, який може зіграти цю роль — або принаймні єдиним, хто здатний правдиво представити себе як нейтральну сторону і для Москви, і для Києва”, - зауважує видання, адже багато інших потужних світових країн – включно зі США та Китаєм – не мають репутації неупереджених сторін, що стосується російської війни проти України.

“Ми є країною, яка може відкрито говорити з росіянами про цю [українську] проблему”, — заявив міністр закордонних справ Індії Субрахманьям Джайшанкар під час візиту до Малайзії в березні року, цитує Politico.

Видання також нагадує слова Путіна, який раніше заявляв, що він має “довіру і впевненість” в Індії, Китаї та Бразилії.

Індія наразі також не приєдналася до китайсько-бразильської мирної пропозиції, проти якої виступив Зеленський через те, що вона передбачає замороження конфлікту по теперішній лінії зіткнення. Втім, зусилля Китаю залучити Індію до цієї пропозиції тривають.

“Можу сказати, що Індія є надійним партнером для України і є глобальною силою, яка може впливати на динаміку та перебіг подій у світі”, — сказав виданню Politico представник МЗС України Георгій Тихий.

“І ми хочемо бачити участь Індії в процесі формули миру, оскільки Індія може змінити ситуацію”, - додав він.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG