Спеціальні потреби

Україна закликає США погодитися на запрошення в НАТО і зробити це спадщиною Байдена


Глава Місії України при НАТО Наталія Галібаренко повторила твердження українського президента Володимира Зеленського, що вирішення питання про членство України в Альянсі було б одним з кроків, які змусили б Росію припинити війну.
Глава Місії України при НАТО Наталія Галібаренко повторила твердження українського президента Володимира Зеленського, що вирішення питання про членство України в Альянсі було б одним з кроків, які змусили б Росію припинити війну.

Українська представниця в НАТО підтвердила сподівання Києва, що президент США Джо Байден до закінчення його терміну на посаді погодиться на запрошення України в Альянс.

...для Російської Федерації це буде як остаточний вердикт...
Наталія Галібаренко

Наталія Галібаренко, глава Місії України при НАТО, сказала в Брюсселі в інтерв’ю інформаційній агенції Reuters, що таке запрошення зараз було б “політичним сигналом”.

Президент України Володимир Зеленський проголосив, що питання членства в НАТО є частиною його "плану перемоги", який мав би змусити Росію усвідомити безперспективність війни.

Членство в НАТО, кажуть українські посадовці, означало б геополітичну поразку загарбницьких намірів Путіна і дало б Україні гарантії безпеки, які мали б бути частиною умов для досягнення справедливого миру.

Наталія Галібаренко сказала, що вступ України в Альянс зняв би це питання з розмов із Москвою й усунув би одне з російських виправдань для агресії.

"Якщо ми скажемо, що запрошення є, то для Російської Федерації це буде як остаточний вердикт: все, ви більше не можете використовувати цю тему, щоб підіймати ставки”, - сказала українська дипломатка 15 жовтня.

Вона також наголосила, що запрошення України в НАТО мало б бути досягненням адміністрації Джо Байдена, який завершить президентський термін у січні 2025 року.

"Ми щиро вважаємо, що надання Україні запрошення може бути частиною спадщини теперішньої американської адміністрації", - сказала Наталія Галібаренко.

На запитання, коли найкраще було б оприлюднити запрошення, вона відповіла: “Що швидше, то краще”.

Відкриті двері

Україна заявляє про прагнення бути частиною Північноатлантичного альянсу впродовж багатьох років.

В НАТО завжди підкреслювали, що згідно зі статутом організації Україна має право вступити, але наголошували на потребі підготовчого періоду для реформ в Україні і зближення з альянсом.

2008 року на саміті НАТО в Бухаресті керівники країн - союзниць підписали декларацію, в якій привітали “прагнення щодо членства в НАТО України”, а також Грузії.

“Ми дійшли згоди, що ці держави стануть членами НАТО”, - йдеться в тому документі.

Згодом комюніке Вільнюського саміту 11 липня 2023 року також проголосило цілковиту підтримку “права України обирати свої механізми безпеки”, і що “майбутнє України – в НАТО”.

Речення “Майбутнє України – в НАТО” повторене також в підсумковому документі вашингтонського саміту Альянсу 10 липня 2024 року.

Але попри ті заяви організація досі не досягла згоди щодо запрошення України до своїх лав.

В той час як багато держав НАТО з поміж сучасних 32 членів закликали до конкретних кроків в напрямку до членства України, чимало з них зауважують, що для запрошення треба дочекатися сприятливіших умов.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG