Спеціальні потреби

Перерахунок голосів на виборах у США рідко змінює переможця - AP


Американський електорат розподілений настільки рівно, а результати виборів в листопаді будуть настільки близькими, що чиновникам доведеться перераховувати голоси. Втім очікувати, що ці перерахунки змінять переможця, не варто. Це стається дуже рідко, навіть якщо маржа крихітна.

«Початковий підрахунок є досить точним, тому що працюють машини— вони працюють дуже добре», — скаже Теммі Патрік, колишня виборча посадова особа в Арізоні, яка зараз працює в Національній асоціації виборчих офіційних осіб. «У нас є повторні підрахунки голосів і аудити, щоб переконатися, що ми все зробили правильно».

Від часу найвідомішого перерахунку в Америці в 2000 році відбулося 36 перерахунків на загальних виборах на рівні штатів. Тоді у 2000 році року республіканець Джордж У. Буш зберіг перевагу над демократом Елом Гором у Флориді і виграв президентські вибори після того, як повторний підрахунок був зупинений Верховним судом.

Відтоді лише три з цих повторних на рівні штатів дали нових переможців, і всі три вирішувалися сотнями голосів, а не тисячами. Про це йдеться в огляді Associated Press перерахунку голосів на рівгі штатів з використанням даних підрахунків голосів AP, виборчих офісів штату та дослідження FairVote, позапартійної організації, яка досліджує вибори та виступає за зміни в способах їх проведення.

Більшість штатів дозволяють повторний підрахунок, коли результати знаходяться в певних межах; найпоширеніша цифра – 0,5 процентного пункту. Але немає жодного прецеденту, щоб перерахунок голосів змінював переможця в перегонах, визначених кількома тисячами голосів, принаймні після того, як Конгрес вніс кардинальні зміни до закону про вибори США в 2002 році.

Міннесотська гонка

Остання гонка в штаті, результати якої були скасовані повторним підрахунком, відбулася в 2008 році в Міннесоті. Сенатор-республіканець Норм Коулман випередив демократа Ела Франкена на 215 голосів під час початкового підрахунку з понад 2,9 мільйона поданих бюлетенів. Після ручного перерахунку голосів Франкен переміг із перевагою в 225 голосів, що становить 0,02 відсоткового пункту.

Серед 36 повторних підрахунків на рівні штатів з 2000 року середня зміна маржі виграшу, незалежно від того, зростала вона чи зменшувалася, становила 0,03 відсоткового пункту. Найбільший зсув був на 0,11 відсоткового пункту під час виборів аудитора Вермонту в 2006 році. У цій гонці чинний республіканець Ренді Брок випередив демократа Томаса Салмона на 137 голосів. Повторний підрахунок голосів віддав перемогу Салмону із перевагою в 102 голоси.

Перерахунок не обмежується загальними виборами. Вони трапляються і на праймеріз. Раніше цього року на первинних виборах у штаті Вашингтон на посаду комісара державних земель було проведено повторний підрахунок голосів після того, як за результатами первинного підрахунку голосів демократ Дейв Аптегроув випередив республіканця Сью Кюл Педерсон на 51 голос із понад 1,9 мільйона підрахованих голосів. Після перерахунку перевага Аптегроува скоротилася лише на два голоси.

"Повторний підрахунок змінює дуже невелику кількість голосів", - сказала Деб Отіс, директор з досліджень і політики FairVote. «У 2024 році ми побачимо повторний підрахунок голосів, який не змінить результат».

Закони

Штати мають широкий спектр законів про те, коли і як проводиться перерахунок голосів. Деякі штати дозволяють кандидатам вимагати повторного підрахунку голосів, але вимагають, щоб вони платили за це, якщо внаслідок перерахунку переможець не зміниться.

Повторний перерахунок голосів на Алясці, Монтані, Південній Дакоті та Техасі здійснюється лише за наявності точної рівності голосів, хоча кандидати в цих штатах можуть подати запит на перерахунок голосів. У Південній Кароліні відбувається автоматичний повторний підрахунок, якщо розрив між двома лідируючими кандидатами становить 1% або менше.

AP може оголосити переможця в перегонах, які мають право на повторний підрахунок, якщо AP вирішить, що перевага надто велика для повторного підрахунку або юридичного оскарження, щоб змінити результат.

Під час первинних виборів у Вашингтоні, які врешті-решт вирішувалися 49 голосами, AP дочекалася перерахунку голосів, щоб оголосити переможця, оскільки маржа була дуже малою. Але у випадках, коли кількість голосів, що розділяє найкращих кандидатів, є більшою – наприклад, під час загальнодержавних перегонів, коли кандидатів розділяють тисячі чи десятки тисяч голосів – AP може визначити, що повторний підрахунок неможливий для скасування результатів.

Повторний підрахунок голосів у масштабах штату майже завжди змінює результати лише на кілька голосів. Патрік каже, що зазвичай це відбувається через людську помилку – або виборчого працівника, або виборців. Наприклад, паперові бюлетені часто відхиляються через те, що виборці неправильно заповнили їх, але пізніше вони можуть бути додані до підрахунку після перевірки.

Цікаві факти

Паперові бюлетені зазвичай вимагають від виборців заповнювати маленькі бульбашки поруч із обраним ними кандидатом, подібно до того, як студенти складають стандартизовані тести. Патрік каже, що машини для підрахунку голосів підраховують голоси, шукаючи позначку на дуже конкретній ділянці бюлетеня. Якщо виборці вкажуть свої переваги іншим способом, наприклад, обведуть обраного кандидата, машини не зараховуватимуть голоси.

У деяких штатах двопартійні комісії переглядають відхилені бюлетені, щоб перевірити, чи можуть вони визначити наміри виборця. Деякі штати проводять такі перевірки незалежно від того, чи є повторний підрахунок голосів, чи ні. Інші штати роблять їх лише за умови перерахунку голосів. Треті ніколи не проводять таких перевірок, а бюлетені просто відхиляються.

Патрік каже, що бачила бюлетені, позначені багатьма різними способами, які не були підібрані машинами для зведення підсумків, наприклад, коли виборці використовували олівці або позначали свій вибір маркером.

"Виборці роблять багато дуже цікавих речей зі своїми бюлетенями", - каже Патрік.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG