Спеціальні потреби

Грузини на парламентських виборах вирішують, чи буде країна рухатися до ЄС чи до Росії


Прапори Грузії, ЄС і України висять на виборчій дільниці під час парламентських виборів у Тбілісі, Грузія, у суботу, 26 жовтня 2024 р. (AP Photo/Shakh Aivazov)
Прапори Грузії, ЄС і України висять на виборчій дільниці під час парламентських виборів у Тбілісі, Грузія, у суботу, 26 жовтня 2024 р. (AP Photo/Shakh Aivazov)

Виборці у Грузії голосують у суботу на парламентських виборах, які багато громадян сприймають як голосування щодо вибору політичного вектора розвитку країни та можливості приєднатися до Європейського Союзу.

Багато оглядачів каже, що голосування вирішить, чи Грузія, країна Південного Кавказу з населенням 3,7 мільйона людей, яка межує з Росією, повернеться на шлях членства в ЄС, чи вона прийме авторитаризм і потрапить в орбіту Росії.

Опитування показують, що більшість грузин виступають за вступ до ЄС, але Брюссель призупинив процес членства країни після того, як у червні панівна партія «Грузинська мрія» прийняла закон, що пригнічує свободу слова.

Виборчі дільниці відкрилися о 8 годині ранку за місцевим часом і закриються о 8-й вечора.

Деякі грузини скаржилися на залякування та тиск, з метою змусити їх голосували за «Грузинську мрію», а опозиція звинуватила партію у проведенні «гібридної війни» проти своїх громадян.

Напередодні парламентських виборів Бідзіна Іванішвілі — тіньовий мільярдер, який заробив свої статки у Росії та заснував «Грузинську мрію», знову пообіцяв заборонити опозиційні партії, якщо його партія переможе.

«Грузинська мрія» притягне опозиційні партії до «повної відповідальності за всією суворістю закону» за «воєнні злочини», скоєні проти народу Грузії, заявив Іванішвілі на провладному мітингу в столиці Грузії Тбілісі в середу. Він не пояснив, які злочини, на його думку, скоїла опозиція. Але він запевнив, що в разі перемоги опозиції Грузія буде втягнута у війну.

«Вам відомо, що по сусідству триває війна. Країна, яка керує агентурою і яка, на жаль, сьогодні в політиці, має термінове завдання – якимось чином залучити Грузію до бойових дій. Запевняю вас, що це не триватиме багато часу, це відбудеться миттєво, і замість того, щоб дбати про розвиток країни, ми отримаємо катастрофу та руїни в країні», – сказав мільярдер.

Прем’єр Грузії Іраклі Кобахідзе, який також представляє «Грузинську мрію», після голосування у суботу заявив, що рейтинг владної партії сягає 60%, тому опозиція має «змиритися з тим, що грузинський народ остаточно відмовився повертатися до темного минулого».

Вибори — це «не лише зміна уряду, а й те, чи виживе Грузія чи ні, тому що уряд Іванішвілі означає Росію», — сказав Ніка Гварамія, лідер опозиційної групи «Коаліція за зміни».

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі, яка є опоненткою «Грузинської мрії», сказала, що «проголосувала за нову Грузію, за ту Грузію, заради якої я приїхала до цієї країни 22 роки тому».

«Я проголосувала за ту Грузію, за яку молилися всі мої батьки, за яку молиться вся Грузія. Цієї ночі ми всі будемо переможцями. Ніхто не засмутиться, тому що переможе Грузія», – заявила вона.

Зурабішвілі була громадянкою Франції та повернулася до Грузії на запрошення до уряду тодішнього президента країни Міхаела Саакашвілі, який нині перебуває за ґратами.

Раніше Зурабішвілі заявила, що для продовження євроінтеграції на виборах необхідно підтримати чотири проєвропейські партії. Ці партії проігнорували заклик Зурабішвілі об’єднатися в єдину політичну силу, але підписали її «хартію» щодо проведення реформ, необхідних для вступу в ЄС.

Вибори у парламент Грузії, що складається з 150 депутатів, вперше цього року пройдуть не за змішаною, як раніше, а повністю за пропорційною системою. Щоб потрапити до парламенту, партіям необхідно подолати п’ятивідсотковий бар’єр.

У повідомленні використано інформацію АР, Reuters.

Студія Вашингтон. Грузія обирає: переломний момент на тлі впливу Росії
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:58 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG