Спеціальні потреби

G7 пообіцяла унеможливити ухилення Росії від нафтових санкцій


Архівне фото: Нафтовий танкер у порту Новоросійська.
Архівне фото: Нафтовий танкер у порту Новоросійська.

Міністри фінансів країн G7 пообіцяли активізувати зусилля, щоб унеможливити ухилення Росією від санкцій, запроваджених після повномасштабного вторгнення в Україну. Про це повідомляє The Guardian.

"Ми, як і раніше, віддані вживанню подальших ініціатив у відповідь на порушення обмеження цін на нафту", — йдеться в суботній заяві "Групи семи" після зустрічі у Вашингтоні. Подальші кроки не були детально прописані.

У грудні 2022 року G7, ЄС і Австралія домовилися встановити обмеження ціни на російську нафту. Угода мала на меті обмежити продажі російської нафти, водночас не обмежуючи експорт настільки різко, що призведе до стрімкого зростання світових цін на нафту.

Але деякі країни, зокрема Китай, продовжують імпортувати російську сиру нафту, не дотримуючись обмежень. Міністри фінансів G7 також заявили, що вживуть додаткових заходів, спрямованих на "збільшення витрат Росії на використання тіньового флоту для обходу санкцій".

Офіційні особи кажуть, що Росія використовувала свій флот тіньових танкерів - багато з яких старі, без маркування та погано обслуговуються, - щоб обійти санкції, транспортуючи нафту без належного декларування свого вантажу чи маршрутів.

Танкери іноді завантажують або перевантажують свій вантаж у морі, щоб уникнути уваги.

США та ЄС наклали санкції на деякі з цих кораблів та їхніх власників, зокрема на російську державну морську компанію "Совкомфлот".

Міністри G7 заявили, що мають намір "активізувати зусилля, щоб запобігти підтримці фінансовими установами ухилення Росії від наших санкцій".

За даними Управління з контролю за іноземними активами США, російські фінансові установи створили мережу іноземних дочірніх компаній, щоб сприяти купівлі або продажу санкційних товарів.

На зустрічі в суботу до міністрів G7 приєдналися керівники центральних банків семи країн, а також високопосадовці Міжнародного валютного фонду, Світового банку та Організації економічного співробітництва та розвитку.

Як раніше повідомляв Голос Америки, міністри фінансів США та Франції обговорили на зустрічі 25 жовтня посилення санкцій щодо Росії й те, як унеможливити потрапляння до Росії західних товарів.

Серед питань на порядку денному - розблокування "знерухомлених російських суверенних активів, щоб допомогти забезпечити економічну та безпекову допомогу Україні. Це базуватиметься на фінансовій підтримці, яку наші країни надали Україні", додано в заяві.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG