Спеціальні потреби

Незмінна підтримка України та збільшення витрат на оборону: опозиція здобула перемогу на виборах у Литві


Вілія Блінкявічюте, лідер Соціал-демократичної партії Литви, розмовляє з журналістами під час оголошення результатів екзит-полу у Вільнюсі, після другого туру парламентських виборів 27 жовтня 2024 року. (Фото: Petras Malukas / AFP)
Вілія Блінкявічюте, лідер Соціал-демократичної партії Литви, розмовляє з журналістами під час оголошення результатів екзит-полу у Вільнюсі, після другого туру парламентських виборів 27 жовтня 2024 року. (Фото: Petras Malukas / AFP)

Опозиційна Соціал-демократична партія Литви, яка 27 жовтня виграла парламентські вибори в країні, планує збільшити витрати на оборону до 3,5% ВВП та продовжити послідовну підтримку України.

Соціал-демократи згідно з попередніми результатами голосування, здобули 52 місця у 141-місному парламенті, перемігши чинну прем’єр-міністерку Інгріду Шимоніте та її консервативний Вітчизняний союз — Литовських християнських демократів, які посіли другу сходинку, виборовши 28 місць в парламенті.

“Результати чудові”, — сказала в ніч після виборів лідерка соціал-демократів Вілія Блінкявічюте, партія якої тепер намагатиметься сформувати урядову коаліцію.

“Результати виборів показали, що народ Литви... хоче змін, йому потрібен зовсім інший уряд”, - цитує агентство AFP слова Блінкявічюте.

Незмінною залишатиметься проєвропейська та антиросійська політика Литви, а також її курс на збільшення оборонних витрат й підтримку України у спротиві російській агресії.

“У нашій передвиборчій програмі сказано, що вони (витрати на оборону) мають бути не менше 3,5%, і цього не уникнути... безпека та оборона отримають стільки грошей, скільки буде потрібно”, — наводить слова Блінкявічюте журналістам після перемоги агентство Reuters.

Основними темами виборчих перегонів стали висока вартість життя й дедалі більша соціальна нерівність, на додаток до занепокоєнь щодо загроз з боку Росії.

Так кожні три з чотирьох литовців вважають, що Росія може скоїти напад на Литву найближчим часом, згідно з опитуванням Baltijos Tyrimai/ELTA, проведеним у травні цього року.

Мажвідас Ястрамскіс, доцент Інституту міжнародних відносин і політичних наук Вільнюського університету, слова якого наводить видання Politico, зауважив в інтервʼю литовському каналу LRT, що важко визначити, що насправді зміниться в країні в результаті цієї зміни уряду.

Лідерка соціал-демократів пообіцяла продовжити політику попереднього уряду у зовнішній політиці, політиці безпеки та оборони.

За оцінками НАТО, балтійська країна з населенням близько 2,9 мільйона осіб, планує витратити приблизно 3,2% свого ВВП на оборону у 2024 році.

Це значно перевищує цільовий рівень витрат Альянсу у 2% ВВП та ставить Литву на шосте місце за обсягом оборонних витрат по відношенню до ВВП серед країн НАТО.

Литва також є третьою країною у світі за обсягом допомоги Україні порівняно з обсягом економіки. За даними німецького Кільського інституту світової економіки, країна загалом витратила 1,642% свого ВВП на допомогу Києву.

Вибори 27 жовтня стали другим туром парламентських виборів й пройшли у 63 виборчих округах, де не було визначено явного переможця у першому турі 13 жовтня, нагадує Politico.

Більшість з обраних у першому турі 78 парламентарів становили соціал-демократи. Вибори у литовський Сейм проходять як за партійними списками (70 місць), так і у прямому голосуванні (71 місце).

Соціал-демократи востаннє очолювали уряд з 2012 по 2016 рік. Наразі вони планують сформувати коаліцію з Союзом демократів “За Литву”, який здобув 14 місць, й Литовським народним селянським союзом, який отримав 8 місць.

У статті використано матеріали агентств Reuters та AFP.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG