Спеціальні потреби

Гарріс, Трамп намагаються завоювати голоси виборців, які не визначилися


Кандидат від Республіканської партії Дональд Трамп, кандидатка від Демократичної партії Камала Гарріс.
Кандидат від Республіканської партії Дональд Трамп, кандидатка від Демократичної партії Камала Гарріс.

Віце-президентка США Камала Гарріс і колишній президент Дональд Трамп розпочинають останній повний тиждень кампанії перед президентськими виборами 5 листопада. Обидва прагнуть залучити сегмент виборців, які ще не визначилися. Ці вибори можуть стати одними з найщільніших за останні кілька десятиліть.

Камала Гарріс у неділю відвідала Філадельфію, шосте за величиною місто країни та оплот Демократичної партії, де їй потрібно набрати достатньо голосів, щоб перемогти в штаті Пенсильванія, яке не має сталих політичних вподобань.

Це один із семи штатів, де ведеться гостра боротьба, який і вона, і її конкурент від Республіканської партії Дональд Трамп часто відвідували і ще планують відвідати в останні дні кампанії.

Гарріс відвідала церковну службу вранці, в її планах також зупинитися в перукарні, поїсти в пуерториканському ресторані та відвідати дитячий баскетбольний зал.

Тим часом Трамп організовує великий мітинг у своєму рідному Нью-Йорку у Медісон Сквер Гарден, який сам описує як "найвідомішу арену в світі", ця арена вміщую 19 тисяч осіб. Опитування показує, що у Трампа майже немає шансів виграти голоси в штаті Нью-Йорк, де він набрав менше 40% у 2020 році.

Деякі прихильники Трампа почали шикуватися в чергу в суботу вранці, щоб потрапити на мітинг у Медісон Сквер Гарден більше ніж через 24 години. Протягом десятиліть тут проводилися сотні великих політичних виступів, концерти поп-зірок, баскетбольні та хокейні матчі.

"Це MSG, це Madison Square Garden, — сказав Трамп одному з інтерв’ю під час нещодавнього радіошоу. — Для таких хлопців, як ви і я, ці слова багато значать. Медісон Сквер Гарден, так? Вам так не здається? ... Це дуже велика зупинка".

Гарріс планує виступити з тим, що її кампанія називає "заключним аргументом" перед виборцями у вівторок, звернувшись на майданчику Ellipse у Вашингтоні, неподалік від Білого дому. Вона сподівається створити явний контраст із Трампом, виступаючи на цьому місці, де Трамп закликав своїх прихильників 6 січня 2021 року піти до Капітолію та "запекло боротися", намагаючись заблокувати затвердження Конгресом перемоги демократа Джо Байдена на виборах 2020 року.

Тоді понад 1500 протестувальників були заарештовані, 140 співробітників правоохоронних органів отримали поранення. Протестувальники завдали Капітолію майнових збитків на суму 2,9 мільйона доларів, вибивши вікна та двері і увірвавшись в офіси Конгресу.

Понад 1000 бунтівників були засуджені за низку злочинів, а деякі з найсерйозніших злочинців засуджені до років ув’язнення. Трамп каже, що якщо він виграє вибори, він може їх помилувати.

Виборча лабораторія Університету Флориди повідомляє, що понад 41 мільйон людей уже проголосували особисто на виборчих дільницях або поштою, що може становити близько чверті від загальної кількості голосів. Цього тижня на більшій частині території країни триває дострокове голосування та голосування поштою.

У 2020 році врешті-решт було віддано понад 155 мільйонів голосів, причому приблизно одна третина з них на виборчих дільницях в офіційний день виборів, а решта – достроково або поштою.

Опитування показують, що вибори 2024 року будуть дуже щільними. Отже, прихильники обох кандидатів можуть вибирати, на які опитування посилатися, якщо хочуть сказати, що їх кандидат лідирує. Дві найвідоміші газети країни, "Нью-Йорк Таймс" і «"Вашингтон Пост", стверджують, що Гарріс лідирує з невеликим відривом у чотирьох із семи штатів, які не мають сталих політичних вподобань, що є достатньою перевагою, щоб дати їй президентство, якщо вона втримається.

Але ABC News дає Трампу перевагу у своєму аналізі, як і агрегатор опитувань Realclearpolitics.com.

Вибори президента США визначаються не всенародним голосуванням, а голосуванням у Колегії виборців, яке перетворює вибори на 50 змагань між штатами, причому 48 із 50 штатів віддають усі свої голоси виборців переможцю у своїх штатах або Гарріс, або Трампу, тоді як Небраска та Мейн розподіляють свої голоси за результатами підрахунку голосів.

Кількість голосів виборців у кожному штаті залежить від чисельності населення, тому найбільші штати мають найбільше впливу на визначення загальнонаціональних результатів, причому переможцю потрібно 270 із 538 голосів виборців, щоб перемогти на виборах.

Опитування показують, що Гарріс або Трамп тримають значну або досить комфортну перевагу в 43 штатах, достатньо, щоб кожен отримав по 200 голосів виборців. А це означає, що результат виборів залежить від решти семи штатів –трьох штатів півночі (Мічиган, Пенсильванія та Вісконсін), двох штатів на південному сході (Джорджія та Північна Кароліна) і двох на південному заході ( Аризона і Невада).

Опитування в цих семи штатах дають результат у межах статистичної похибки.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG