Спеціальні потреби

Президент Ющенко звернувся до народу


Президент Ющенко сьогодні у парламенті звернувся до народу України з традиційним щорічним зверненням, в якому виклав бачення нинішньої ситуації та перспективи. Головна теза Вiктора Ющенка – Україні потрібна нова Конституція.

Сьогоднішнє звернення президента Ющенка було ледь не першим комплексним документом щодо подальших планів влади щодо розвитку країни та визначення пріоритетів. На початку звернення президент традиційно звітував про успіхи. Зокрема, він каже, що реальні доходи населення збільшилися на 20%, соціальні стандарти – більше ніж на 30%, а допомога на дітей – у 4-12 разів. Мінімальну пенсію вперше збільшено до прожиткового мінімуму, і при цьому збережено макроекономічну стабільність в країні.

Крiм цього, як зазначив глава держави, Україна вперше отримала шанс стати регіональним лідером і чітко формулює свої зовнішньополітичні пріоритети – інтеграцію до євроатлантичних структур:

«Це – створення зони вiльної торгiвлi з Європейським Союзом у 2007 роцi, укладення, укладення Європейської угоди про асоціацію у 2008 році. Потім, після виконання Копенгагенських критеріїв вступу до ЄС, набуття повноправного членства в Європейському Союзi».

Про політичну кризу Ющенко не сказав нічого. Водночас дуже прозоро натякнув, що її природа – у конституційній реформі.

Відтак найголовніша теза виступу – Україні потрібна нова Конституція, яку має розробити громада і затвердити яку треба тією ж громадою на реферндумі:

«Тому я пропоную такий план дій щодо проведення дійсно народної політичної реформи. Створити Конституційну комісію з представників політичних сил, громадськості, неурядових організацій, органів місцевого самоврядування, науковців, експертів з метою вироблення проекту нової редакції Конституції України. Провести всенародне обговорення виробленого проекту. Для цього проект нової редакції Конституції, напрацьований Конституційною комісією, винести на всеукраїнський референдум».

Чимало уваги приділив президент соціальним питанням та іншим сферам. Зокрема він окреслив декілька загальнонаціональних програм, які передбачають серйозні зміни у певних галузях. Головний акцент – реформа судової системи та проохоронних органів, подолання корупції через нову систему контролю не лише прибутків, але й видатків державних чиновників, запровадження нових фінансових механізмів у медицині, програма розвитку села через наближення споживача та безпосереднього виробника продукції, що забезпечить надходження грошей до самих селян.

В кінці, попри вибори, парламент вітав президента аплодисментами, хоч опозиційні фракції відразу заявили, що ці декларації – гарні слова, що не мають нічого спільного з реальністю.

Інше за темою

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG