Спеціальні потреби

Американці відзначають Четверте липня парадами, пікніками та безліччю феєрверків


FILE - Феєрверки на Національній алеї над Меморіалом Лінкольна, пам'ятником Вашингтону та будівлею Капітолія під час святкування Дня незалежності у Вашингтоні, 4 липня 2023 року.
FILE - Феєрверки на Національній алеї над Меморіалом Лінкольна, пам'ятником Вашингтону та будівлею Капітолія під час святкування Дня незалежності у Вашингтоні, 4 липня 2023 року.

Чимало американців не дозволили переживанням за свої гаманці завадити їм подорожувати та насолоджуватися феєрверками до Дня незалежності. Народження нації святкують традиційними пікніками та кольоровими салютами на тлі вечірнього неба.

Американці активно подорожують на свята. Перед 4 липня, аеропорти та автомобільні шосе були переповнені

Очікується, що кількість святкових феєрверків також досягне історичного максимуму: окрім 16 000 професійних шоу, буде незліченна кількість домашніх салютів, повідомила група виробників феєрверків.

"Ось так ми святкуємо. Так люди показують свою гордість і патріотизм", - сказала Джулі Хекман з Американської піротехнічної асоціації в інтерв'ю Associated Press.

Адміністрація транспортної безпеки повідомила, що минулого тижня за один день через аеропорти пройшло майже 3 мільйони людей, і очікується, що цей рекорд буде побито. Американська автомобільна асоціація прогнозує, що 60,6 мільйона людей подорожуватимуть автомобілями під час свят.

Барбекю, десерти, прохолодні напої та "Зірки і смуги" заполонили усі міста. Але американці святкують і в інші унікальні способи, притаманні їхнім громадам.

Біля скелястого узбережжя штату Мейн місцеві жителі влаштовують перегони на катерах. У Філадельфії нащадки підписантів Декларації незалежності дзвонили у Дзвін Свободи 13 разів - по одному за кожну з перших колоній. Каліфорнійські громади Болінас і Стінсон-Біч, що на північ від Сан-Франциско, проводять щорічне змагання з перетягування каната, в якому ті, хто програв, мають скупатися в лагуні.

Однак, принаймні одна громада змушена святкувати без особливих урочистостей: У північнокаліфорнійському місті Оровілл було скасовано щорічний феєрверк, оскільки близько 26 000 мешканців залишилися без даху над головою через лісові пожежі, а сотні пожежників працюють в умовах екстремальної спеки, щоб запобігти поширенню полум'я.

Святкування Четвертого липня зазвичай об'єднує американців через спільну любов до своєї країни, але у 2024 році воно відбувається на тлі глибокої політичної поляризації та напружених президентських перегонів.

У Бостоні, де десятки тисяч людей зібрались на концерт Бостонський салют, маестро Кіт Локхарт сказав, що він натхненний бачити людей різних політичних поглядів, які зібралися разом. Проте він зауважив, що "треба добряче заховати голову в пісок, щоб не помічати глибоких розбіжностей у нашій країні".

"Це, дійсно, небезпечний час, - написав він в електронному листі перед концертом. - Якщо навіть на один день ми зможемо відкинути наші розбіжності і прийняти те, що нас об'єднує, це буде добре".

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG