Спеціальні потреби

США розповіли, як протидіятимуть російському впливу напередодні виборів 2024 року


Генеральний прокурор США Меррік Гарленд у середу оголосив, що Міністерство юстиції,  висунуло звинувачення двом російським співробітникам RT.
Генеральний прокурор США Меррік Гарленд у середу оголосив, що Міністерство юстиції,  висунуло звинувачення двом російським співробітникам RT.

У середу адміністрація Байдена звинуватила Росію в широкомасштабних спробах вплинути на президентські вибори в США, зокрема шляхом поширення дезінформації та залучення американських впливових осіб, які, часом цього не розуміючи, поширюють пропаганду з російських державних ЗМІ.

Міністерство юстиції, Міністерство фінансів і Державний департамент вжили низку скоординованих дій, що включають санкції, висунення кримінальних звинувачень та конфіскацію вебдоменів, які, за словами офіційних осіб США, Кремль використовує для поширення пропаганди та дезінформації головним чином про Україну, куди Росія вторглася понад два роки тому.

Генеральний прокурор США Меррік Гарленд у середу оголосив, що Міністерство юстиції арештувало 32 інтернет-доменів, які російський уряд і суб’єкти, спонсоровані російським урядом, використовували для участі в таємній кампанії з метою втручання та впливу на результати виборів у США, а також підриву міжнародної підтримки України.

Також Міністерство юстиції висунуло звинувачення двом російським співробітникам RT, державної телерадіокомпанії, які використовували компанію в Теннессі для поширення контенту. Йдеться про співробітників RT Костянтина Калашникова та Олени Афанасьєвої. Обвинувачення стосуються змови з метою порушення Закону про реєстрацію іноземних агентів, а також змови з метою відмивання грошей.

Також було оголошено про заходи з метою припинення російської кампанії зловмисного впливу, відомої як Doppelganger (створення сайтів двійників медійних та інших організацій із контентом, що містить дезінформацію, – ред.).

«Американський народ має право знати, коли іноземна держава бере участь у політичній діяльності або прагне вплинути на громадську дискусію», – сказав генеральний прокурор.

Тим часом Державний департамент оголосив, що запроваджує нову політику щодо обмеження видачі віз певним особам, які, "діючи від імені підтримуваних Кремлем медіаорганізацій, використовують ці організації як прикриття для таємної діяльності та є відповідальними або співучасниками цих зловмисних зусиль".

Про це на брифінгу оголосив речник Держдепу Метью Міллер.

Він додав, що Департамент визначив RT та її дочірні компанії — «РИА Новости», «ТВ Новости», Ruptley і «Спутник» іноземними місіями, "оскільки вони фактично контролюються урядом Російської Федерації". У зв'язку з цим вони повинні будуть "повідомляти Департамент про весь персонал, який працює в Сполучених Штатах, і розкривати всю нерухомість, якою вони володіють".

Також Держдеп запропонував винагороду за інформацію, що стосується іноземного втручання в американські вибори.

“Сполучені Штати продовжуватимуть як викривати спонсорованих державою акторів, які намагаються підірвати наші демократичні інститути, так і притягати їх до відповідальності за ці дії”, – йдеться у заяві Державного секретаря США Ентоні Блінкена.

Управління контролю за іноземними активами Міністерства фінансів внесло в список санкцій 10 осіб – керівників RT, включно із головною редакторкою Маргаритою Симоньян, та групи RAHDIT (організації, яка здійснює операції впливу на користь уряду РФ та складається з діючих і колишніх офіцерів російської розвідки) - та дві організації, АНО «Діалог» (російська організація, яка використовує штучний інтелект для онлайн-дезінформації), її дочірню компанію “Діалог Регіони”, а також їхнього генерального директора Володимира Табака.

“Сьогоднішня дія підкреслює постійні зусилля уряду США притягнути до відповідальності суб’єктів, спонсорованих державою, за дії, спрямовані на погіршення довіри суспільства до наших установ”, – сказала міністерка фінансів Джанет Єллен.

Радник адміністрації з комунікацій у сфері нацбезпеки Джон Кірбі заявив під час брифінгу в Білому домі, що уся ця діяльність російських акторів була "спрямована на те, щоб поширювати дезінформацію через засоби масової інформації та впливових людей у соціальних мережах, які певна кількість американців вважають надійними".

"Ми не будемо це більше терпіти", – сказав Кірбі.

Раніше спецслужби звинувачували Росію у використанні дезінформації та кібератак, намагаючись втрутитися у вибори.

Тактика передбачає використання державних ЗМІ, таких як RT, для просування антиамериканських настроїв та контенту, а також мережі підроблених вебсайтів і акаунтів у соціальних мережах, які поширюють ці повідомлення та вводять їх в онлайн-розмови американців. Йдеться про політичні теми, які розділяють американську громадську думку, такі як імміграція, злочинність або війна в Газі, пишуть оглядачі. При цьому в багатьох випадках американці можуть навіть не підозрювати, що інформація, яку вони бачать в інтернеті, походить або поширюється Кремлем.

Кірбі наголосив, що RT більше є не просто пропагандистським знаряддям Кремля. Телекомпанія, за його словами, використовується для просування таємних дій російського впливу.

Гарленд сказав, що звинувачення, оголошені в середу, не є кінцем справи: «Розслідування триває».

Міністерство юстиції та ФБР також проводили розслідування щодо кількох американців, звинувачених у свідомому поширенні неправдивих кремлівських наративів.

Але чиновники наголосили, що вони не мають на меті обмеження свободи слова, і американці, які просто повторюють або поширюють історії, які бачать у російських державних ЗМІ, не стануть об'єктом розслідування в рамках цих зусиль, заявили чиновники.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG