Спеціальні потреби

ФБР обшукало дім ведучого "Першого каналу" Дмітрія Саймса


Дмітрій Саймс під час Петербурзького міжнародного економічного форуму у Санкт-Петербурзі, 16 червня 2023. Alexei Danichev/RIA Novosti/AP
Дмітрій Саймс під час Петербурзького міжнародного економічного форуму у Санкт-Петербурзі, 16 червня 2023. Alexei Danichev/RIA Novosti/AP

Слідчі ФБР провели обшук заміської резиденції американського політолога російського походження Дмітрія Саймса.

Обшуки пройшли у будинку у штаті Вірджинія, в годині їзди від Вашингтона. Майно площею у понад 50 гектарів, що оцінюється у понад 2,5 мільйони доларів, належить Саймсу та його дружині Анастасії із 2021 року, пише Rappahannock News. Сам Саймс розповів, що зараз перебуває за межами США і що "не бачив ордеру" на обшук.

ФБР підтвердило "санкціоновану судом правоохоронну діяльність", однак не надало подальших коментарів, оскільки слідство триває.

Дмитро Саймс народився у Радянському Союзі, у 1970-ті роки емігрував до США, повідомляє "Настоящее время". Він відомий як видавець журналу The National Interest, з 1994 по 2022 роки очолював Центр національних інтересів США (Center for the National Interest).

Саймс консультував президентську кампанію Дональда Трампа в 2016 році та організував зовнішньополітичну промову 2016 року, в якій Трамп окреслив бачення більшої співпраці з Росією. У доповіді колишнього спеціального прокурора США Роберта Мюллера за 2019 про втручання Росії у вибори його ім'я згадується понад сто разів, нагадує Радіо Свобода.

Він веде передачу "Велика гра" на російському "Першому каналі" та дає прокремлівські коментарі ЗМІ. 2023 року Саймс був модератором пленарної сесії Петербурзького міжнародного економічного форуму за участі Владіміра Путіна. У грудні 2023 року він отримав від уряду Росії премію за "аналіз подій у зоні спеціальної військової операції та гарячих точках планети".

Раніше Fox News повідомила, що агенти ФБР провели обшук у нью-йоркському будинку Скотта Ріттера, колишнього інспектора ООН зі зброї в Іраку, який часто писав для російських урядових ЗМІ, зокрема RT і Sputnik. Представник ФБР повідомив Fox, що обшук був частиною "триваючого" розслідування.

Ріттер підтримав повномасштабне вторгнення Росії в Україну в 2022 році, і в січні він виступив перед тисячами чеченських солдатів на центральній площі в столиці Чечні Грозному, нагадує Радіо Свобода. У червні влада США вилучила паспорт Ріттера та не дозволила йому поїхати на Петербурзький міжнародний економічний форум. Також Ріттер був засуджений у 2011 році за сексуальні злочини проти неповнолітньої дівчини.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG