Спеціальні потреби

Шість впливових блогерів у США несвідомо працювали на Росію - Мін'юст США


Прокурори звинувачують двох співробітників RT - російської державної медіакомпанії, яка раніше мала назву Russia Today - у фінансуванні розміром майже 10 мільйонів доларів дружнього для Росії контент
Прокурори звинувачують двох співробітників RT - російської державної медіакомпанії, яка раніше мала назву Russia Today - у фінансуванні розміром майже 10 мільйонів доларів дружнього для Росії контент

Принаймні шість впливових блогерів консервативного спрямування у США таємно фінансувалися співробітниками російських державних ЗМІ для створення англомовних відео, щоб просувати інтереси Росії у США.

Про це мовиться в обвинувальному акті, який Мінюст США оприлюднив у середу, 4 вересня. Зокрема, замовник узгоджував контент для мільйонів американців, з метою посилити внутрішні розбіжності у США, зокрема російський наратив щодо війни в Україні.

Серед інфлюенсерів, яких згадують в обвинуваченні - відомі ютюбери Тім Пул, Дейв Рубін, Бенні Джонсон. У них мільйони підписників в Інтернеті, вони були основними гравцями серед прихильників правих сил і зробили успішну кар’єру, відколи Дональд Трамп став президентом.

Прокурори стверджують, що вони несвідомо працювали на компанію, яка була прикриттям для російської операції впливу.

Міністерство юстиції США прямо не звинувачує цих впливових американських блогерів. Деякі з яких, за словами прокурорів, отримали неправдиву інформацію про джерела фінансування компанії.

Натомість прокурори звинувачують двох співробітників RT - російської державної медіакомпанії, яка раніше мала назву Russia Today - у фінансуванні розміром майже 10 мільйонів доларів дружнього для Росії контенту, що створювався у штаті Теннессі.

Росія намагалася “приховати свою руку”, використовуючи двох співробітників контрольованого державою медіа RТ, мовиться у документі.

Костянтина Калашникова та Олену Афанасьєву звинувачують у змові з метою відмивання грошей та в порушенні закону про реєстрацію іноземних агентів. Наразі вони не заарештовані і невідомо, де перебувають.

Порушення правил реєстрації іноземних агентів передбачає максимальне покарання у вигляді позбавлення волі до п'яти років. Якщо їх також визнають винними у відмиванні грошей, кожному з них може загрожувати максимум 20 років за ґратами.

В обвинувальному акті не згадується назва компанії, що базується в штаті Теннессі, але, як пише видання Associated Press, деталі збігаються з описом Tenet Media - це онлайн-медіакомпанія, яка має мережу консервативних коментаторів, які здебільшого коментують політичне і культурне життя в країнах Заходу.

Варто зауважити, що проти цієї компанії не висунуто звинувачень, хоча Міністерство юстиції заявило, що компанія не повідомила свою аудиторію про те, що її фінансує та дає директиви російська RT. Посадовці також відзначили, що компанія та її засновники не зареєструвалися як іноземні агенти, як цього вимагає законодавство у США.

За документом, деякі з впливових блогерів отримували дуже солідну винагороду за свою роботу. Контракт одного з інфлюенсерів, ім’я якого не називають, передбачав місячну оплату в півмільйона доларів: 400 тисяч доларів за роботу та ще 100 тисяч бонус за продуктивність.

В ефіри програм Tenet Media в останні місяці запрошували чимало високопосадовців США, серед яких - співголова Національного комітету Республіканської партії Лара Трамп, колишній кандидат у президенти від республіканців Вівек Рамасвамі, кандидатка до Сенату США Карі Лейк.

Майже 2000 відео, опублікованих компанією, отримали понад 16 мільйонів переглядів лише на YouTube, заявили прокурори.

На вебсайт Tenet перелічено шість впливових осіб, які забезпечують контент, зокрема це згадані вище Тім, Джонсон, Рубін, а також Лорен Саузерн, Тейлер Гансен і Метт Крістіансен.

Вони шестеро загалом мають понад 7 мільйонів підписників на YouTube і більше 7 мільйонів підписників на X.

Після оприлюднення документів Мінюсту, троє блогерів назвали себе жертвами ймовірних злочинів. У своїх соцмережах вони заявили, що свідомо нічого поганого не робили.

“Ми досі не знаємо, що є правдою, бо це лише підозри”, — написав Тім Пул і додав: “Путін — покидьок”.

Бенні Джонсон, ведучий подкасту “Шоу Бенні”, назвав звинувачення в обвинувальному акті Мінюсту тривожними, додавши, що вони також “чітко дають зрозуміти, що я та інші впливові особи були жертвами цієї передбачуваної схеми”.

Президентом Tenet Media є Ліам Донован, чоловік впливової особи у Канаді Лорен Чен. Вона з’являлась як гість у кількох відео Tenet Media. На веб-сайті RT зазначено, що вона писала кілька статей для їхнього видання за 2021 та 2022 роки.

RT висміяла звинувачення Мінюсту США на своєму сайті та в соціальних мережах: “Якщо вони нас повністю виженуть, як вони будуть проводити наступні вибори?” А на сайті RT цитують свою головну редакторку Маргариту Симоньян: У них немає інших стратегій, крім як лякати всемогутньою RT”.

Ці схеми “вказують на цілі, до яких російський уряд, зокрема на найвищому рівні, готовий піти, щоб підірвати наш демократичний процес”, — заявив міністр юстиції США Меррік Гарленд, виступаючи на засіданні Цільової групи із загроз.

“Це смертельно серйозно, і ми будемо ставитися до цього відповідно”, — додав він.

Голос Америки звернувся до посольства Росії у Вашингтоні та медіакомпанії, яка відповідає опису компанії в обвинувальному акті, щоб отримати коментар. Наразі ніхто з них не відповів.

Це вже треті президентські вибори у США, коли американські правоохоронці звинувачують Росію у спробах втрутитись у політику США. ​Розвідка США раніше повідомляла, що Росія зацікавлена у перемозі Дональда Трампа на виборах у США.

Президент Росії Путін, за даними розвідки, санкціонував операції впливу на вибори у США, щоб допомогти Трампу на виборах 2020 року. А у 2016 році кампанія кандидата Трампа отримала політичні переваги внаслідок хакерських атак та кампаній впливу у соцмережах.

У цій статті були використані матеріали видання Associated Press, журналіста Англомовної служби Голосу Америки Джефа Селдіна.

Читайте також:

  • 16x9 Image

    Ірина Матвійчук

    Журналістка, репортерка, редакторка вебсайту. Цікавлюсь соціальними темами та історією. Для потенційних сюжетів завжди шукаю захопливі історії про українців у США, маловідомі сторінки історії, про неймовірні долі людей та бізнесів. Приєдналася до команди Української служби Голосу Америки у 2014 році. Перед тим працювала в журналі National Geographic та на "Радіо Свобода". Люблю читати книжки, створила у США книжковий клуб Books-R-Us Ukrainian. Із задоволенням подорожую в країни/регіони, які є непопулярними для туристів. Одружена, маю доньку.  

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG